Garageportarna står öppna på vintern - ibland både på dagen o natten.

22 februari 2018 Våra garageportar har en känslig underdel som gör att porten går upp ifall den stöter mot något. Detta är jättebra ifall man råkar komma för nära med bilen eller då man går. På vintern stöter andra problem till!
Nya värmebalken

Det tråkiga är att när det bildas snö och is på tröskelbalken så går porten inte ner utan vänder och stannar i helt öppet läge. Det har varit många funderingar om hur man löser problemet. Förslag om att ändra känsligheten i porten har funderats över men det går inte och skulle ju dessutom ta bort det skydd som är inbyggt i porten. Även att bygga ett litet tak har lagts fram men det är ju så att det blåser ibland och då hjälper inte något tak. Snön yr in i alla fall.

Även bilarna drar med sig snö varje gång de kör. Även om det inte snöar så tar det bara några timmar så har bilarna dragit in snö så att porten stannar i öppet läge.

Efter att ha blivit "larmad" ett antal gånger (ofta kl. 3-4 på natten) och fått gå ner i garaget för att slå bort isen o stänga porten så har jag föreslagit för Daggruppen (= Brf Dagny, Brf Alrik och Brf Gudröd) att lägga en balk med värmekabel i så att snö och is smälter direkt vid båda garageportarna. 

Den effekt som kabeln drar är mycket låg. Enligt uppgift från tillverkaren så ligger den på 30 watt per meter. Kabeln är knappt 6 meter = 180 watt. Detta kan jämföras med en äldre lite starkare glödlampa! 

Nu efter några veckor med värmebalk vid porten på Vasagatan 10 så har en utvärdering gjorts. Porten har inte krånglat någon gång sedan värmebalken kom på plats. Dessutom har snö och is smält ca 10-20 cm på var sida innanför och utanför balken. 

Nu kommer porten vid utfarten Hagavägen också att förses med värmebalk. Det innebär att alla måste utnyttja porten vid Vasagatan 10 för in- och utfart under några dagar. 

Därefter hoppas vi att portarna funkar som de ska.

 

Nedgjutning av värmekabel i balk. Klicka på bilden för att få den större!
  • Plaströr med värmekabel monteras
    Plaströr med värmekabel monteras
  • Värmekabel sätts fast.
    Värmekabel sätts fast.
  • Plaströr med värmekabel går upp på väggen till manöverbox
    Plaströr med värmekabel går upp på väggen till manöverbox
  • Nu ska balken gjutas på plats
    Nu ska balken gjutas på plats