Vi äger och förvaltar gemensamt

Det är föreningen, alltså vi tillsammans, som äger våra fastigheter. Som medlem i HSB kan du själv påverka ditt boende. Du bestämmer själv när du vill måla, tapetsera, byta vitvaror etc. Om du gör större ingrepp i bärande konstruktioner eller omfattande ändringar i kök och badrum krävs styrelsens godkännande.  Vid renovering av badrum bekostar föreningen installation av klämring till avloppet.
 
Anmäl reparationer på en blankett som du hittar på Mitt HSB under min bostad. Tveka inte att ta kontakt. Du kan läsa mer om detta i broschyren ”Vem skall underhålla bostadsrätten?” Om du inte har den kan du ladda ner den på HSB-portalen, eller fråga styrelsen.

Det kan bli nödvändigt att någon från styrelsen, eller en person som styrelsen utser, får tillträde till din lägenhet. Det kan t ex handla om underhåll av sådant som föreningen ansvarar för eller utrotning av ohyra (även om inte din lägenhet är drabbad). Om detta måste ske blir du informerad i god tid.

Om du genom vårdslöshet orsakar en skada på vår gemensamma egendom kan du bli ansvarig för kostnader i samband med reparation. Om föreningen skulle drabbas av merkostnader på grund av att tillträde inte kunnat ske, t ex för sotning eller ventilationskontroll, kan föreningen tvingas kräva dig på denna kostnad. 

Lyhört

Vi bor i gamla hus, som tyvärr är ganska lyhörda. Var snäll och undvik höga ljud nattetid. Om du skall ha fest, eller genomföra ljudliga reparationer, tala gärna om detta för grannarna innan.

Husdjur

Tänk på att din hund eller katt kan störa grannen. Håll hunden kopplad och rasta den inte inom föreningens område.

Brandskydd

Föreningen tillhandahåller brandvarnare, max 2 stycken, till samtliga lägenheter.

Tänk på att följa de regler som finns för gasolflaskor. De får inte förvaras på inglasad veranda, i källaren eller i garaget.

Ohyra

Om du drabbas av ohyra, kontakta styrelsen.

Felanmälan

Föreningen har avtal med HSB Mälardalen som har jour dygnet runt, Telefonnumret är 020 840 840.

Under dagtid kan du dock börja med att höra med Åke Karlsson, vicevärd, telefonnummer 076-800 56 76. Om problemet eller skadan inte är akut är det bra om du börjar med att prata med Åke. Ofta kan han lösa frågan själv.

TV och bredband

Föreningen är ansluten till Tele2:s kabel-tv-nät, bredband och telefonitjänster. I vår fastighet finns Tele2:s grundutbud. Om du vill ha fler tv-kanaler, kontakta Tele2.

Trygghetsblankett

För den som vill finns det möjlighet att lämna information om kontaktuppgifter till närmaste anhöriga till styrelsen. Det kan vara en trygghet för dig som är äldre eller sjuklig, Hör av dig till styrelsen om detta är aktuellt.

Försäkring

Vår bostadsrättsförening har avtalad fastighetsförsäkring genom avtal med HSB. I fastighetsförsäkringen ingår tilläggsförsäkring för bostadsrätt för samtliga medlemmar.  Vid skada på föreningens egendom, var god kontakta styrelsen. Utöver denna försäkring behöver du en egen hemförsäkring för ditt lösöre. Här väljer du själv försäkringsbolag. 

Våra uteplatser

På den egna uteplatsen kan du plantera blommor och buskar. Se dock till att dessa inte blir så stora att de hindar ljusinsläpp för grannarna eller försvårar framkomligheten på uppfarterna. Se till att växterna inte förstör fasader eller väggar. Det är lämpligt att höjden på växterna inte överstiger 2,5 meter.

Det ligger en nergrävd sommarvattenledning inom ett område på 0 – 1,5 meter utanför altanerna. Se till att ledningen inte skadas av trädgårdsarbete.

Inglasning av uteplats kräver byggnadslov. Det kan du ansöka om hos kommunen. Kontakta gärna styrelsen för råd och stöd. Kostnader för inglasning får du stå för själv. 

När det gäller underhåll står föreningen för följande:

Framsidan

* Lågt trästaket runt om uteplatsen (de som satt upp högt plank ansvarar för skötseln av dessa.)
* Betongplattor
* Entrébelysning
* Brevlåda (föreningen tillhandahåller en basmodell). Vill du ha veckobrevlåda får du bekosta den själv)

Baksidan

Nr 17

* Avgränsande plank mot grannen på uteplats och balkong
* Lågt trästaket utmed sidorna
* Balkonger

Nr 19 – 27

* Väggar mot grannen, takbjälkar samt plasttak på altanen
* Lågt trästaket utefter långsidorna