Information från styrelsen - november 2022

23 november 2022 Månadens nyheter: Avgift och hyra 2023, våtrumsintyg, felanmälan av lås, fastighetsförsäkring och bostadsrättstillägg, kabel till motorvärmare utomhus och sist men inte minst brandsäkerhet.

Avgift och hyra 2023; Årsavgiften blir oförändrad 2023, 741 kr/kvm i genomsnitt. Enligt flersårsprognosen kommer föreningen troligtvis att behöva höja årsavgiften fr o m 2024, vilket inte har gjorts sedan 2012.

Hyra för p-platser och garage är oförändrade inför 2023. Hyra för laddstation för laddning av elbil kommer att sänkas till 132 kr/månad i och med att vi kunnat momsregistrera föreningen och därmed fått tillbaka momsen på kostnaden för själva investeringen. Denna momsregistrering gäller endast den del av föreningens verksamhet som är kopplad till laddstationerna. Föreningen kommer att redovisa moms för den el som förbrukas för elbilsladdning. Priset per kWh som debiteras hyresgästen kommer inte att påverkas.

Våtrumsintyg; Fr o m 2023 ska bostadsrättshavare som genomfört renovering av våtrum lämna våtrumsintyg till föreningen. Våtrumsintyget är en värdehandling som visar att installationen är fackmässigt utförd och följer gällande branschregler. Förekommer någon form av avvikelse ska även den handlingen lämnas till föreningen.

Felanmälan av lås; Felanmälningar av lås i entré- och lägenhetsdörrar, förråd och gemensamma lokaler ska fr o m nu göras direkt till Örebro Säkerhetscenter. Helgfria vardagar kl. 08:00-16:00 (kontorstid) gör du felanmälan via tel: 019-26 25 26. Örebro Säkerhetscenter går även att nå via e-post: info@sakerhetscenter.nu

Utanför kontorstid (se ovan) görs felanmälan till Certegos jour på tel: 020-24 00 00. Rings jouren ut får föreningen betala arbetstiden då garantin endast omfattar felavhjälpning under kontorstid. Är det fel på lås till ett förråd kanske det går att vänta med felanmälan till kontorstid.

OBS! Felanmälningar av lås i garage ska dock göras till HSB då Örebro Säkerhetscenter inte har levererat de låsen. För mer info se föreningens hemsida.

Fastighetsförsäkring och bostadsrättstillägg; Styrelsen har beslutat att förnya fastighetsförsäkringen hos Länsförsäkringar Bergslagen för perioden januari-december 2023. Liksom tidigare har föreningen även tecknat ett bostadsrättstillägg för samtliga boende i föreningen.

Kabel till motorvärmare utomhus; Kabel till motorvärmare utomhus får under inga omständigheter sitta kvar i uttaget när de inte är anslutna till någon bil. Föreningen/styrelsen blir ansvarig om det händer en olycka med en sladd som fått hänga kvar i uttaget när den inte används (för mer info se Elsäkerhetsverkets hemsida). Se även till att luckan till motorvärmaruttaget är låst. Styreslen vill även påminna om att det inte är tillåtet att använda skarvsladd på parkeringen som ansluts mellan bil och motorvärmaruttag.

Brandsäkerhet; Information om brandsäkerhet hittar du nedan. Så här i advents- och jultider vill vi uppmana alla att vara försiktiga med de levande ljusen samt kontrollera brandvarnare och vid behov byta batteri.

Brandskydd

Enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) har vi som bostadsrättsförening (fastighetsägare) skyldighet att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Nedanstående information är en del av detta arbete.

Så här kan du som medlem öka brandsäkerheten i din bostad:

  • Det ska finnas brandvarnare i varje lägenhet. Är lägenheten större än 60 kvm ska du ha flera brandvarnare. Det ska också finnas minst en på varje våningsplan i bostaden. Alla brandvarnare bör bytas ungefär vart 6:e år. Föreningen tillhandahåller brandvarnare till alla medlemmar som saknar eller som behöver byta ut sin nuvarande brandvarnare. Kontakta snarast förvaltaren för beställning. Batteribyte och kontroll av brandvarnaren ansvarar varje medlem själv för. Ta för vana att byta batteri en gång om året.
  • Släckningsutrustning bör finnas i varje lägenhet. För bostäder rekommenderar Räddningsverket en sex kg pulversläckare och brandfilt. Respektive medlem ansvarar för utrustning i den egna lägenheten och föreningen ansvarar för kvartersgårdarna.
  • Se till att spisfläkt och filter är fria från fett. Har din spiskåpa ett skumgummifilter finns nya filter att hämta hos förvaltaren om du har en spiskåpa som föreningen ansvarar för.
  • Grillning med kol- eller gasolgrill är ej tillåten på balkong.
  • Trapphusen i våra punkthus ska hållas rena från brännbart material och utrymningsvägarna skall hållas fria. Cyklar får ej förvaras i trapphusen. Brandsyn där och i övriga gemensamma utrymmen sker regelbundet.

Förvaring av brandfarliga varor är endast tillåten för eget bruk, se mer info här.

För mer information om brandskyddet i din bostad kan du titta på denna film. Filmen är cirka 5 minuter lång och ger dig viktig information. Filmen handlar om brandorsaker, hur man på bästa sätt skyddar sig mot brand och hur man ingriper om en brand skulle uppstå.