Information från styrelsen – skötsel av uteplatser

17 oktober 2018 I mitten av juni gick det ut information till alla medlemmar i brf Persiljan om regler som ska gälla för uteplatser och balkonger i föreningen. Bakgrunden till detta är att styrelsen tagit emot synpunkter när det gäller skötsel av uteplatser. I det här sammanhanget är det viktigt att påpeka att marken som omger lägenheterna i markplan inte ingår i bostadsrättsupplåtelsen. Du som medlem har dock dispositionsrätt till marken och är skyldig att följa styrelsens anvisningar.

Den 29 augusti gjorde styrelsen en besiktning av den yttre miljön för hela Persiljan och kunde konstatera att många medlemmar sköter sina uteplatser, medan det hos andra finns en del att anmärka på när det gäller skötseln. Då det är nytt för i år med skötselregler beslutade styrelsen på mötet i september att i nuläget bara gå ut och begära åtgärder i några konkreta fall. Det är alltid svårt att dra gränsen någonstans, men i år gör vi så här och kommer under följande år att följa upp och successivt försöka höja ribban. Några av er får alltså denna information plus ytterligare ett med konkreta saker som skall åtgärdas.

Till dig som endast får denna information finns ändå anledning att tänka efter och lyfta blicken då vi bor nära inpå varandra och det vi gör även påverkar andra. Besiktningen visade att vissa av oss behöver göra lite mer medan andra sköter sin uteplats utan anmärkning. Förhoppningsvis kan vi på sikt hitta en balans mellan det tuktade och det fritt växande.

Oavsett vilken sort växtlighet som önskas så krävs det omsorg och arbete. 

Informationen om reglerna om skötsel av uteplatser och balkonger finns även publicerade på föreningens hemsida.

Tänk på följande:

*        Det finns ett flertal buskar, träd och andra perenna växter som är helt eller delvis döda. Rensa bort, gör det nu när det tydligt syns vad som är dött.

*        Det finns flera staket som är skeva, lutande, vingliga och/eller i behov av målning. Det finns staketstolpar kvar efter tidigare staket. Ta bort eller räta upp och/eller måla.

*        Även andra byggnationer, anläggningar och plattsättningar skevar och flagnar betänkligt.

*        Häckar i hörn mot cykelbanor får vara högst 80 cm höga (detta är Örebro kommuns bestämmelser). Klipp ner så att inga olyckor sker på grund av dålig sikt.

*        Klipp gräset och rensa rabatter. Ogräs som får sätta frö sprider sig till dina grannar som kanske inte uppskattar det.

*        Höga träd och buskar; prata med dina grannar ovanpå – de kanske inte vill ha en grön vägg utanför sitt fönster. Klipp i så fall ner.

*        Häckar och buskar; sköt och klipp dem i synnerhet mot cykel och gångvägar. På flera ställen finns det rosbuskar som är direkt farliga för förbipasserande. En häck som är gles och har mycket döda partier i sig behöver ibland klippas ner helt så att den får starta om.

 

Några områden som styrelsen särskilt noterade under besiktningen:

*Gård 10; sliprarna ut med cykelvägen ser inte trevliga ut, de börjar murkna fast de är en kreasotimpregnerad miljöbomb.

*Gången och uteplatserna mellan gård 6 och 7; det är svårt att ta sig fram i gången och många av uteplatserna är eftersatta och i behov av skötsel.

*Gången utmed bullerplanket; Gången är full av ogräs och det ligger saker som gör det svårt att komma fram. Du som disponerar en uteplats mot gången förväntas att sköta den del av gången som gränsar mot din uteplats – rensa ogräs, klippa buskar/träd så de inte hindrar framkomlighet och hålla den ren från skräp.