Information från styrelsen augusti 2021

20 augusti 2021

Rengöring av spaltventiler; Föreningen har under våren låtit en firma rengöra spaltventilerna i fyra olika lägenheter. Syftet var att se om vi på det sättet kan få ner undertrycket som finns i varierande grad i samtliga lägenheter och därmed få ett bättre inomhusklimat med mindre drag från fönsterdörrar/fönster och dålig lukt från avlopp (som ibland kan förekomma). De tester vi gjort har fallit väl ut och styrelsen har därmed fattat beslut om att samtliga spaltventiler ska rengöras under hösten. Mer information kommer i samband med att arbetet ska utföras.


Objudna gäster i kvartersgårdarna; Som vi tidigare informerat om har föreningen haft objudna nattgäster i gårdslokalerna på gård 6 och 8 vid upprepade tillfällen under del av juli och augusti. Ett yngre hemlöst par som med största sannolikhet har kommit över de nycklar som fanns utlagda i tvättstugan på gård 7 så att boende på gården kunde komma in i tvättstugan på gård 6 respektive 8 vid behov av grovtvättmaskin.


Låsen i kvartersgårdarna på gård 6 och 8 kommer att bytas under augusti. Separat information om detta kommer att skickas ut till boende på dessa gårdar.


Föreningen kommer dessutom att köpa in nyckelskåp till gård 7 och 10 där nycklar till tvättstugor med grovtvättmaskin ska förvaras. Separat information om detta kommer att skickas ut till boende på dessa gårdar.



Regler för våtrum; Enligt gällande branschregler får inga rör komma upp ur golven i våtrum, gäller både värme- och vattenledningsrör. Dessa regler gäller i samband med att våtrum ska renoveras. Ska förningen följa dessa branschregler utan att godta avvikelse skulle det i många fall leda till dyra lösningar, och som i vissa fall inte heller är motiverade när det gäller skaderisk. Blir kostnaderna höga ökar troligtvis risken att vi som medlemmar skjuter på renoveringarna och gamla golvbrummar och andra brister inte byts ut och åtgärdas, och i stället orsakar en vattenskada.


Styrelsen har beslutat följande när det gäller inkommande rör för värme och vatten i våtutrymmen:

 

·         Värmerör; När det gäller inkommande värmerör godkänner föreningen att den boende inte följer branschreglerna, utan lämnar dem orörda och i stället skriva en avvikelserapport i samband med renovering av våtrummet. Beslutet motiveras med att skaderisken är låg. De inkommande rören ligger inte heller i samma zon som duschplatsen/badkarsplatsen. Det är föreningen som ansvarar för inkommande rör som avser värmen och som kommer att få stå för renoveringskostnaderna vid en eventuell vattenskada.


·         Vattenrör; När det gäller inkommande rör för varm- och kallvatten ska branschreglerna följas i samband med renovering av våtrum där det är relativt enkelt att dra om rören. Detta gäller i följande våtrum:

1.    Duschrummen på nedre plan i radhusfyrorna

2.    Badrummen på andra våningen i radhusen (gäller både i fyror och femmor)

3.    Badrummen i två + två lägenheterna

4.    Badrummen i fyrorna i envåningshusen

 

5.    Badrummen i lägenheterna i punkthusen

 

Föreningen kommer att bidra med upp till 15 000 kr för att täcka kostnader som avser anpassning till branschreglerna för inkommande kall- och varmvatten oavsett vilken part som är ansvarig i respektive fall ovan. Beloppet för ersättningen ska följa prisbasbeloppets prisutveckling procentuellt. För att få rätt till ersättning ska styrelsen godkänna offerten som avser rördragningen innan arbetet utförs. För att kunna utvärdera den boendes offert ur ett kostnadsperspektiv kommer föreningen att ta in offerter på anpassningar för de olika typerna av våtrum som listats ovan.



I övriga typer av våtrum, d.v.s. i duschrummen i radhusfemmorna (nedre plan) och samtliga badrum i tvåvåningshusen, godtar föreningen att den boende frångår branschreglerna gällande inkommande kall- och varmvatten, och att det i stället skrivs en avvikelserapport i samband med renovering av våtrummet. Skulle en vattenskada uppstå p.g.a. att branschreglerna frångåtts blir det ett delat ansvar mellan föreningen och den boende. Ett sidoordnat avtal mellan föreningen och bostadsrättshavaren kommer att upprättas där det tydliggörs vad som gäller vid en eventuell vattenskada utifrån försäkring och ansvarsfördelning.