Information från styrelsen februari 2017

07 mars 2017 Dosering av tvättmedel för att undvika stopp i avlopp. Minska kostnaderna för reparationer av tvättmaskiner i tvättstugorna Tänk på vattenförbrukningen

Det var stopp i avloppet från tvättstugan på gård 10 för några veckor sedan. Vid spolningen av avloppet lossade stora betonghårda klumpar av tvättmedelsrester! Detta beror på att vi generellt använder för mycket tvättmedel när vi tvättar.

De flesta moderna tvättmaskiner (gäller både i tvättstugan och om du/ni har egen maskin i lägenheten) väger tvätten och anpassar vattenmängden efter tvättvikten. Det innebär att du/ni bör uppskatta vikten på den aktuella tvätten och sedan dosera enlig anvisningarna på tvättmedelsförpackningen.

Tvättmaskinerna i våra tvättstugor är dessutom miljömärkta vilket innebär att de tvättar med liten vattenmängd. Detta gör att du/ni kan minska tvättmedels-mängden med ytterligare en fjärdedel av vad som anges på tvättmedelsför-packningen.

Det finns flera goda skäl till att dosera rätt; miljön, den egna plånboken, föreningens ekonomi och allergi/överkänslighet. De moderna snåltvättande maskinerna sköljer även ”snålt” och det blir lätt tvättmedelsrester kvar i tvätten om man har överdoserat tvättmedlet.

Ovanstående gäller inte grovtvättmaskinerna som finns på gård 6, 8 och 9, de väger inte tvätten. Därför är det viktigt att de enbart används till grovtvätt. 

I föreningen har vi mjukt vatten. 

En stor del av våra reparationer av tvättmaskiner i tvättstugorna beror på att spikar, mynt, bh-byglar m.m. fastnar i silarna. Vi ber er därför att vara noga med att tömma fickor och att använda tvättpåsar till bh med bygel.

Till sist vill vi också uppmana alla att tänka på sin vattenförbrukning och försöka spara vatten med tanke på den allvarliga vattensituationen som råder i Örebro kommun.

För brf Persiljan 

Johan Ledung
vicevärd

 

 

 

 


Till nyhetslistan