Från och med 2023 ska bostadsrättshavare som genomfört renovering av våtrum lämna våtrumsintyg till styrelsen. Våtrumsintyget är en värdehandling som visar att installationen är fackmässigt utförd och följer gällande branschregler. Förekommer någon form av avvikelse ska även den handlingen lämnas till styrelsen.
Föreningen ansvarar för golvbrunnen i badrummen, medan du som lägenhetsinnehavare ansvarar för klämringen som håller tätskiktet eller våtrumsmattan på plats mot golvbrunnen. Vid renovering av badrum byts den befintliga golvbrunnen oftast ut mot en ny. För att undvika diskussioner kring behovet av att byta golvbrunn erbjuder föreningen ett bidrag för dessa byten. För 2024 är bidraget 6 000 kr.
Kontakta vår förvaltar om du har några frågor.
När det gäller inkommande värmerör godkänner föreningen att den boende inte följer branschreglerna, utan lämnar dem orörda och i stället skriver en avvikelserapport i samband med renovering av våtrummet. Beslutet motiveras med att skaderisken är låg. De inkommande rören ligger inte heller i samma zon som duschplatsen/badkarsplatsen. Det är föreningen som ansvarar för inkommande rör som avser värmen och som kommer att få stå för renoveringskostnaderna vid en eventuell vattenskada.
När det gäller inkommande rör för varm- och kallvatten ska branschreglerna följas i samband med renovering av våtrum där det är relativt enkelt att dra om rören. Detta gäller i följande våtrum:
Föreningen kommer att bidra med upp till 15 000 kr för att täcka kostnader som avser anpassning till branschreglerna för inkommande kall- och varmvatten oavsett vilken part som är ansvarig i respektive fall ovan. Beloppet för ersättningen ska följa prisbasbeloppets prisutveckling procentuellt. För att få rätt till ersättning ska styrelsen godkänna offerten som avser rördragningen innan arbetet utförs. För att kunna utvärdera den boendes offert ur ett kostnadsperspektiv kommer föreningen att ta in offerter på anpassningar för de olika typerna av våtrum som listats ovan.
I övriga typer av våtrum, d.v.s. i duschrummen i radhusfemmorna (nedre plan) och samtliga badrum i tvåvåningshusen, godtar föreningen att den boende frångår branschreglerna gällande inkommande kall- och varmvatten, och att det i stället skrivs en avvikelserapport i samband med renovering av våtrummet. Skulle en vattenskada uppstå p.g.a. att branschreglerna frångåtts blir det ett delat ansvar mellan föreningen och den boende. Ett sidoordnat avtal mellan föreningen och bostadsrättshavaren kommer att upprättas där det tydliggörs vad som gäller vid en eventuell vattenskada utifrån försäkring och ansvarsfördelning.
En handdusktork kan kopplas in på befintlig värmeslinga och ersätta radiator. Handdukstorken ska då placeras på samma vägg i nära anslutning till var den ursprungliga radiatorn satt för att inte påverka injusteringen av värmesystemet.
Brf Persiljans värmesystem är byggt som ett 1-rörssystem. (Se bild nedan.) När du ska installera en handdukstork på ett värmesystem som är byggt som ett 1-rörsystem är det väldigt viktigt att du väljer rätt koppel. I 1-rörssystem finns bara en framledning som går i en slinga. I kopplet släpper man upp cirka 30 % av framledningen i handdukstorken, medan resten går vidare till nästa radiator i systemet. Om du inte har rätt typ av koppel går hela flödet upp i handdukstorken vilket medför att efterkommande radiatorer (och eventuella handdukstorkar) i systemet får sämre temperaturer samt om du stänger av den felaktigt monterade handdukstorken så stängs hela slingan av och hela värmesystemet blir kallt.
Normalt är de flesta koppel för 2-rörssystem men det finns koppel för 1-rörssystem och vissa koppel kan ställas om till 1-rörssystem. Fråga din VVS-montör så att det blir rätt.