Badrum

Badrummet har flera känsliga punkter och om någonting går fel kan det innebära stora och dyra skador på hela fastigheten. 1989 genomfördes ett stambyte i alla hus och en del badrum har inte renoverats sedan dess.
Läs igenom denna sida om du planerar att renovera ditt badrum.

I föreningens stadgar kan du i § 31 läsa att "de åtgärder en bostadsrättshavare vidtar i lägenheten, alltid skall utföras fackmannamässigt."

Fackmannamässigt

För just en badrumsrenovering gäller alltså att den du anlitar kan och förstår gällande branschregler för våtrum. Därför ska du alltid kolla att de har de certifieringar som krävs för en badrumsrenovering. De kan vara certifierade inom följande organisationer;

  • BKR (Byggkeramikrådet) – arbetar med keramik (kakel & klinker) samt till dessa godkänt rollat eller foliebaserat tätskikt.
  • GVK (Golvbranschens våtrumskontroll) – arbetar med golv och vägg där plastmattor används både som ytskikt och under keramik som tätskikt.
  • MVK (Måleribranschens våtrumskontroll) – arbetar med målade väggar med glasfiberväv som tätskikt för våtrum.
  • Säker Vatteninstallation – arbetar med allt som rör VVS installationer i våtrum.

Förteckning över godkända entrepetnörer finns på organisationernas respektive webbplatser.

Det är viktigt att entreprenören lämnar ett auktorisationsintyg och ett kvalitetsdokument när arbetet är klart. Om det blir en vattenskada ska du ha dessa dokument för att din försäkring ska gälla. 

Golvbrunnen 

De golvbrunnar som sattes in i badrummen -89 är inte längre godkända, och måste vid en renovering helt bytas ut. Föreningen ersätter, i samband med renovering, de medlemmar som byter sin golvbrunn. Ersättningen är idag upp till 5000 kr. När man bilar upp golv för att byta brunnen finns alltid en risk att man går igenom golvet, in i underliggande grannes tak. Om du har en granne under dig måste du därför prata med din granne om du planerar en renovering. Om du råkar gå igenom grannens tak måste du vara beredd på att laga och återställa hos grannen. Håll en god dialog med både din granne och din entreprenör. 

Vid installation av en ny golvbrunn, håll koll så att ev flytspackel eller annat skräp inte hamnar i golvbrunnen eller avloppsrören, vi har haft återkommande (otrevliga) stopp och  problem med detta efter tidigare renoveringar. Föreningen har en kamera gjord för att filma avlopp, hör av dig efter din renovering så kommer vi och tittar så att inget fastnat i avloppen.

Inkommande vatten

I en del lägenheter kommer varm- och kallvatten in i rör som kommer upp genom golvet. Det är inte godkänt enligt dagens branschregler. Därför är det viktigt att den du anlitar för din badrumsrenovering har en plan för hur de löser detta. Eftersom badrummen inte är identiska mellan husen har föreningen inte någon generell regel för hur detta löses. Detta är en av anledningarna till att vi kräver att arbetet utförs av fackmän, så de kan lösa det enligt gällande regler. Om reglerna inte uppfylls efter renoveringen, och det blir en vattenskada, finns en risk att ditt försäkringsbolag inte täcker skadan. 

Handdukstorken och VVC

Om du har en handdukstork som är ansluten på VVCn (varmvattencirkulationen) vill vi att du tar bort denna vid en renovering. Du får dock inte bryta cirkulationen. Om du är osäker vad detta innebär ska du prata med en rörmokare. Vill du ha en varm handdukstork ska denna drivas på el efter din renovering. Läs om riskerna med tappvattenvärmda handukstorkar här.

Föreningen ersätter inte medlem för renoverat badrum vid en stamrenovering eller stambyte. 

Om du har frågor eller är osäker kan du mejla styrelsen.