Värmen i föreningen är i gång på så sätt att systemet på egen hand anpassa sig efter aktuell utomhustemperatur. Vid den här årstiden pendlar utomhustempraturen mycket sett över hela dygnet vilket gör att systemet slås av och på, ibland flera gånger dagligen. När systemet slås på och börjar producera värme tar det några timmar innan det kommit i gång fullt ut med produktionen och uppnår önskad temperatur.
På elementen i lägenheterna sitter det en termostat som känner av temperaturen i rummet, det innebär att om termostaten uppmäter önskad temperatur på 21 grader kan den strypa flödet i elementet. Elementen är också injusterade utefter i vilket rum de sitter, vilket innebär att det inte måste vara ett fel om ett element är kallare än ett annat i lägenheten. Tänk på att inte placera stora möbler eller hänga tjocka gardiner precis framför termostaten då det kan göra att luften kring termostaten inte cirkulerar som den ska och värms därför upp snabbt, vilket gör att termostaten tror att det är tillräckligt varmt i rummet och stryper därmed värmen på just det elementet.
Det finns i förening även värmeåtervinning på ventilationen, vilket betyder att den luft som blåses in via ventilationen i taket i sovrum och vardagsrum har blivit uppvärmd till 19 grader innan den blåses in i lägenheten.
Med det sagt är det många komponenter som påverkar värmesystemet i föreningen, efter många utredningar med oberoende expertishjälp har vi kunnat konstatera att systemet inte riktigt fungerar som det ska i alla lägen. NCC med hjälp av sin underentreprenör Assemblin ska nu utreda detta. Därför är det mycket viktigt att du gör en felanmälan om det är kallt i din lägenhet.
Innan du gör en felanmälan är det viktigt att du mäter och dokumenterar temperaturen i din lägenhet. När du mäter temperaturen mäter du minst 1 meter från yttervägg och 1 meter från golvet. Nedan finns en mall för temperaturlogg som du gärna får använda när du dokumenterar temperaturen i din lägenhet. Bifoga dokumentationen när du gör din felanmälan.
Klicka här för att lägga en felanmälan.
Vänliga hälsningar,
Förvaltningen, HSB Malmö