Återkoppling gällande redovisning av underhållsplan

03 september 2024 Eftersom frågan dök upp på vår senaste föreningsstämma vill vi från styrelsen förtydliga vad som gäller i frågan om redovisning av underhållsplan. Styrelsen har varit i kontakt med HSB:s jurister för att reda ut frågan. Styrelsen har inga skyldigheter att delge medlemmarna underhållsplanen i detalj. Den skriftliga information som ska delges medlemmarna enligt lag och stadgar är årsredovisningen och revisionsberättelsen. Obs, läs hela texten på hemsidan https://www.hsb.se/malmo/brf/akvamarinen/

Återkoppling gällande redovisning av underhållsplan:

Eftersom frågan dök upp på vår senaste föreningsstämma vill vi från styrelsen förtydliga vad som gäller i frågan om redovisning av underhållsplan. Styrelsen har varit i kontakt med HSB:s jurister för att reda ut frågan.


Styrelsen har inga skyldigheter att delge medlemmarna underhållsplanen i detalj. Den skriftliga information som ska delges medlemmarna enligt lag och stadgar är årsredovisningen och revisionsberättelsen. 

 

Styrelsens upplysningsplikt i övrigt innebär att medlemmar kan begära uppgift av styrelsen som kan ha inverkan på bedömning av de beslut som ska fattas på föreningsstämman. Den gäller dock bara på föreningsstämman och är som huvudregel muntlig. 

 

Underhållsplanen är ett levande arbetsdokument för styrelsen och omfattas därmed precis som offerter, protokoll mm av styrelsens sekretess. Juridiskt är det helt upp till styrelsen vad de vill/kan dela med medlemmarna. 

 

Medlem kan inte heller lägga motion till stämman om att särskilda uppgifter ska lämnas ut av styrelsen. I lagkommentarerna nämns särskilt att en begäran om att styrelsen ska lämna ut information inte är ett ärende som kan komma att bli föremål för beslut av föreningsstämman.


Med ovan nämnt, vill vi självklart från styrelsen vara så tydliga och transparenta som vi kan gällande underhållsplanen.


Under 2024 har det planerade underhållet innefattat:

  • Målning (utomhus)

    • Pelare vid A-husets entre

    • Pelare vid A-husets loftgångar

    • Pelare vid B-husets entre

  • Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

  • Energideklaration


Utöver ovan ligger det även i planen att byta ugn/spis/kyl/frys etc. i gemensamma utrymmen och styrelserum. Naturligtvis skjuts dessa i tiden om de inte går sönder.

 

För 2025 ligger det för närvarande 138 tkr i underhållsplanen, majoriteten av kostnaden är kopplat till underhållsspolning. OBS precis som tidigare nämnt ett arbetsdokument som ständigt uppdateras och ses över. Styrelsen genomför en besiktning av fastigheten söndagen den 8 september.


Solcellsanläggningen kommer den 12 september få sin årliga service och kommer därför vara avstängd.

MVH Styrelsen