Byte av värmeväxlare i köksfläkten

13 september 2024 Hej! Vid den senaste obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) upptäcktes flera icke-fungerande värmeväxlare i köksfläktarna. Vi vill påminna de medlemmar som ännu inte har åtgärdat sina aggregat eller informerat styrelsen om reparationen att göra detta snarast. För er som läser detta meddelande på infotavlorna rekommenderar vi att ni besöker vår hemsida för mer information om varför detta är viktigt och hur ni går till väga. Hälsningar, Styrelsen

När BRF Akvamarinen byggdes valdes mekanisk till och frånluftsventilation med värmeåtervinning som ventilationssystem, även förkortat FTX. FTX ventilation är väldigt populärt att använda i moderna fastigheter, om inte till och med ett krav för att kunna möta de byggregler som finns kopplat till energiförbrukning idag. 

FTX fungerar som så att den suger in kall luft in till aggregatet och med hjälp av värmen från luften som skall ventileras ut från lägenheten, värmer upp den kalla luften innan den blåses ut i lägenheten. Det betyder således att man nyttjar den ofräscha, men varma, luften för att värma upp den fräscha, men kalla, luften. Som ni säkert förstår är detta då väldigt energieffektivt. Moderna aggregat kan då värma upp -20 gradig luft till +16 grader vid ett normalt flöde utan att dra mer energi än en gammeldags glödlampa. 

Under senaste OVK visade det sig att ett flertal lägenheter hade ett ofungerande värmeväxlarpaket, dvs, funktionen att nyttja värmen från den ofräscha luften inte fungerade. Vad som då händer är att värmeelementet som är till för att skjuta till energi om luften blir för kall behövs användas mycket mer än nödvändigt. Är det väldigt kallt ute kan man tänka sig att elementet står på hela tiden, dygnet runt. 

I FTX aggregat vill man självklart att värmeelementet går igång så lite som möjligt då det drar väldigt mycket energi. Man kan likna det med en brödrost eller en hårfön som i värsta fall då står på dygnet runt under vinterhalvåret. Det kan även vara så att elementet inte heller räcker till för att värma luften om man har en väldigt stor lägenhet och konsekvensen av det är att ventilationen blåser ut väldigt kall luft och det upplevs kallt i lägenheten. 

Kvalificerade uppskattningar och beräkningar från styrelsen har påvisat en kostnadsökning om 2000-3000kr per vinterhalvår, beroende på lägenhetsstorleken och flödena som är inställda i föreningens lägenheter. 

Utöver att det kostar väldigt mycket i elförbrukning för varje enskild medlem, är det också ett krav i OVKn att alla värmeväxlare fungerar till nästa OVK besiktning. Även föreningens energideklaration påverkas då får fastighet får en sämre energiprestanda. 

Styrelsen ser därför väldigt allvarligt på detta och omber därför alla medlemmar att snarast åtgärda sina aggregat. Så fort kylan sveper in börjar era elmätare ticka i allt högre takt, totalt i onödan. 

Styrelsen vill även poängtera att värmeväxlaren, enligt paragraf 31 i stadgarna, faller under medlemmens ansvar då det inte är en del av husets ventilationsystem, utan lägenhetens ventilationssystem. 

För att åtgärda fläkten kan man kontakta bland annat Assemblin, som har erfarenhet av våra fläktar, på;
Hakan.adlen@assemblin.se 

Alternativt kan ni kontakta valfri firma som är kunnig på Fläktwoods fläktar. 
Om firman undrar vilken modell fläkten är så heter den Fläktwoods MiniMASTER RDKS Generation 1
Vad som är fel med värmeväxlaren framgår tyvärr inte av OVK protokollet och därmed behöver varje enskild värmeväxlare inspekteras. 

Har ni fler frågor, vänligen kontakta oss. 

Hälsningar,
Styrelsen