Varför övergången mellan årstider kan kännas kall:
Under övergången mellan höst och vinter ändras utomhustemperaturen snabbt, vilket gör det svårt för värmesystemet att anpassa sig direkt. Systemet är designat för att vara energieffektivt och reagerar med viss fördröjning. Dessutom pumpas svalare vatten ut vid mildare väder, vilket gör att elementen kan kännas kalla trots att de fungerar som de ska, i synnerhet i utomhustemperaturer över 10 grader.
Föreningen har flertalet temperatursensorer utplacerade i olika lägenheter för att kunna övervaka inomhustemperaturen hos er.
Om du upplever att du har problem med dina element, vänligen läs följande.
Kontrollera termostaterna:
Efter sommarens uppehåll kan termostatventiler fastna, vilket är vanligt och enkelt att kontrollera. Vrid termostaten upp och ner några gånger för att motionera ventilen. Om du upplever låg/inget motstånd när du vrider mellan 2:an och 5:an har ventilen högst troligen satt sig.
Denna ventil går också att se genom att titta i skåran mellan vredet på termostaten och muttern. Ventilen ska följa med termostatens rörelse när man vrider vredet.
Du kan även känna på muttern vid termostaten och nära utloppet på elementet – det ska kännas varmt om flödet fungerar.
Känn på rören:
De två rören som går ner i golvet under elementet ska ha olika temperaturer. Om de känns lika varma tyder det på att flödet är dåligt eller obefintligt. Detta kan bero på att ventilen har fastnat, att trycket i systemet är för lågt eller andra faktorer. Observera att rören har en vit skyddsplast som eventuellt påverkar känslan, förslagsvis känner man efter utan skyddsrören för ett säkert resultat.
Tänk på elementtypen:
Lågbyggda, tjockare element sprider värmen över en större yta, vilket gör temperaturskillnader mindre tydliga. Detta är normalt och betyder inte att något är fel. Tunna element har däremot en mer märkbar temperaturskillnad.
Jämför elementen:
Känn på alla element av samma typ. Om ett element är märkbart kallare än de andra, trots att systemet är igång, är det troligt att ventilen har fastnat och inte öppnar när termostaten försöker reglera värmen.
Ta hänsyn till vädret:
Vid utomhustemperaturer runt 15–16 grader eller högre pumpas svalare vatten genom systemet, vilket gör att elementen kan kännas kalla. Ju kallare det är ute, desto varmare blir elementen. Testa gärna när det är kyligare, exempelvis runt 0–5 grader, för mer tillförlitliga resultat.
Notera tidpunkten:
Skriv ner tidpunkten när du gör dina kontroller. Vi kan jämföra detta med våra loggade data från värmesystemet för att se vilken temperatur som pumpades ut vid tillfället och utesluta denna faktor.
För frågor, vänligen kontakta styrelsen på info@styrelsenakvamarinen.se