Asbest information

03 januari 2017

Information om asbest

 

Det har kommit till styrelsen i HSB Brf Almhögs (nedan kallad Föreningen) kännedom att det förekommer asbest i delar av våra hus. Med anledning av förekomsten av asbest vill styrelsen informera om följande.

Asbest förekommer i badrumsgolv, fix och fog i badrum samt golv i hall och kök. Det förekommer dock inte asbest i samtliga lägenheter i Föreningen, troligen beror detta på att det fanns flera olika byggherrar när dessa hus uppfördes.

Det är först vid en eventuell renovering av ovan nämnda delar av en lägenhet som asbest kan exponeras för den boende. Det är först då som asbest blir hälsovådligt för den boende. Man behöver alltså inte vara orolig för förekomsten av asbest om man inte har eller kommer att vidta några renoveringsåtgärder i sin lägenhet.

Tänker man dock vidta en renovering av exempelvis sitt badrum eller kök uppmanar styrelsen att den boende kontaktar vicevärden i Föreningen för provtagning på de aktuella ytorna i lägenheten. Denna provtagning bekostar Föreningen.

Skulle det uppdagas efter provtagning att asbest förekommer i lägenheten åligger det den boende att ombesörja sanering av asbesten då denna ligger i ytskiktet som tillhör lägenheten. De flesta hantverkare som utför köks- och badrumsrenoveringar kan rekommendera saneringsfirmor.

Det är av största vikt att förekomsten av asbest hanteras på ett korrekt sätt. När man river ner material som innehåller asbest frigör man en stor mängd asbestfibrer som svävar i luften under en mycket lång tid. Asbestfibrer sprider sig lätt genom ventilationssystemet mellan lägenheter. Det är farligt att andas in asbestfibrer då dessa kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som exempelvis cancer (källa: Arbetsmiljöverket).

Har Ni frågor eller funderingar gällande ovan så tveka inte att kontakta styrelsen.

 

Vänligen/

Styrelsen i HSB Brf Almhög