Ventilation (OVK)

Ventilationssystemet ser till att bostäderna får bra luft och hjälper till att kontrollera fukt. Föreningen och innehavaren delar på ansvaret att ventilationen fungerar bra och säkert.

Som fastighetsägare är det bostadsrättsföreningens ansvar att genomföra obligatoriska ventilationskontroller (OVK) med jämna mellanrum. Fastigheten måste få kontrollen godkänd. Blir kontrollen underkänd är föreningen skyldig att agera och man måste åtgärda felen.

Beroende på typen av fel är det antingen fastighetsägaren eller bostadsrättsinnehavaren som får ansvaret att stå för åtgärden. Anmärkningar som måste åtgärdas är antingen farliga eller förhindrar funktionen i husets ventilationssystem.  

Åtgärder efter OVK

Sedan besiktningen av ventilationssystemet 2023 har styrelsen undersökt olika möjligheter för att åtgärda anmärkningarna fastigheterna och bostäderna fick. Nu är bedömningen klar och det finns anmärkningar kvar som faller inom bostadsrättsinnehavarens ansvar att åtgärda:

  • spisfläkt och/eller badrumsfläkt är inkopplad till ventilationssystemet
  • imkanaler i köket som är helt eller delvis dolda av inredning, till exempel överskåp
  • felaktiga don, delar av/skicket på don
  • felaktiga ventiler

Detta är anmärkningar på utrustning eller installationer inne i bostaden. Styrelsen anlitar nu en firma som kommer åtgärda anmärkningarna så bostaden blir säker och inte längre stör ventilationssystemet.

Om en eller flera av anmärkningarna gäller din bostad kommer du få ett brev i din brevlåda. I brevet står det vad firman kommer göra och vad du kan göra själv. Ansvaret att åtgärda är den nuvarande bostadsrättsinnehavaren även om tidigare innehavare gjort fel. 

Om din bostad kräver åtgärder

Styrelsen anlitar en firma som kommer åtgärda anmärkningarna så bostaden blir säker och inte längre stör ventilationssystemet. Styrelsen anlitar firman men kostnaden blir en engångssumma på kommande avi till dig. Senare gör vi en ombesiktning.

Firman kommer att koppla ur fläktarna, installera nya don/ventiler och göra öppningar till imkanalerna om de fortfarande är dolda bakom inredning. Du kan kontakta firman för att beställa hjälp att helt återställa efter åtgärderna.

Kontakt med firman: 

Hem - Det stolta byggföretaget med kundfokus och öga för detaljer. (bygguppmalmo.se)

Vad du kan göra själv

Du kan välja att åtgärda anmärkningarna själv, till exempel genom att ta ned inredning som döljer kanalerna i köket. Gör du åtgärderna själv måste du meddela firman och vicevärden så de kan avboka och få bekräftelse på det. 

För att garantera att du blir avbokad behöver du meddela/få bekräftelse inom 3 veckor från att du fått brev och utdraget med dina anmärkningar.

Frågor om dina anmärkningar 

Har du frågor eller vill veta mer om anmärkningarna i din bostad kan du kontakta Vicevärden (hsb.se).

Varför måste du åtgärda anmärkningarna?  

Spisfläktar som är inkopplade till husets ventilationssystem är en allvarlig brandfara. Börjar det brinna kan elden spridas till ventilationssystemet och till andra lägenheter. I alla våra hus är det därför endast godkänt att ha en spisfläkt med kolfilter.

Helt eller delvis dolda imkanaler gör att man inte kan utföra de kontroller som krävs i besiktningen. Om kontrollen inte blir gjord kan den heller inte godkännas. Dolda kanaler samt övriga anmärkningar förhindrar även funktionen i ventilationssystemet på något sätt. De hindrar luftflödet vilket ger dålig luft i bostäderna.

Som fastighetsägare har föreningen haft ansvar att åtgärda anmärkningar för dåligt luftflöde som var p.g.a. skicket/dimensioneringen på ventilationssystemet. Det åtgärdade föreningen genom att investera i nya spaltventiler i alla lägenheter och sätta in en till. 

Fel som måste åtgärdas får utfall "2" i protokollet. Anmärkningar kan även få utfall "1" = saker som bör åtgärdas och "0" = kommentarer.

Vad händer om åtgärderna inte blir gjorda?

Alla är skyldiga att följa anvisningar för att ventilationskontrollen ska bli godkänd. Gör man inte det/inte åtgärdar felen kan det leda till att föreningen döms till att betala vite eller till extra avgifter för innehavaren. Ytterst kan Miljöförvaltningen i Malmö Stad förbjuda att vistas i lägenheten.

Rättigheter och skyldigheter för underhåll i bostadsrätt 

Under Service & förvaltning – Mer information och råd kan du läsa ”Vem ska underhålla bostadsrätten?” som HSB skrivit. Där förklarar man vilka rättigheter och skyldigheter bostadsrättsinnehavaren/-föreningen har när det gäller underhåll.