Brf Ärö Januari 2011

01 januari 2011 Information från styrelsen om saker som har hänt och kommer att hända under det kommande året.

Årsstämman 2010

Årsstämman hölls den 6 december i styrelserummet i källaren. Beslut fattade för motioner och väckta frågor:

Tilläggsförsäkring

Styrelsen har efter beslut på årsmötet tecknat en kollektiv tilläggsförsäkring för bostadsrätter åt medlemmarna.
En del medlemmar har tecknat egen tilläggsförsäkring men antagligen inte alla. Anledningen till att vi tecknar en kollektiv försäkring är:
Den blir billigare än individuell försäkring.
Alla medlemmar i föreningen kommer att vara täckta av en försäkring.
Det skyddar föreningen mot kostnader.
Vanlig hemförsäkring täcker i princip endast skador på lösöre. Tilläggsförsäkringen täcker skador på övrigt som man som bostadsrättsmedlem är skyldig att underhålla i lägenheten.
De medlemmar som redan har egen tilläggsförsäkring bör säga upp denna då det inte finns någon mening med att vara dubbelt försäkrad. Den kollektiva försäkringen är tecknad hos Folksam efter en upphandling gjord av HSB centralt och försäkringen gäller från och med 2011-01-01.
För att tilläggsförsäkringen skall gälla måste man ha tecknat en vanlig hemförsäkring. Denna behöver inte vara tecknad hos Folksam.

Soprum

Det ansamlas hela tiden grovsopor inom fastigheten, allt från lätt bedagade julbockar till hela uttjänta köksinredningar. Det mesta hamnar i miljöhuset på gården men även på vinden och i källaren samlas det saker som inte hör hemma där. Det kostar föreningen en hel del pengar att med jämna mellanrum frakta bort skräpet. Årsstämman har därför beslutat:
Att i ordningsreglerna tillägges att det inom fastigheten och byggnaderna är förbjudet att avhända sig avfall (sopor) av annat slag än för de fraktioner som finns i miljöhuset.
Att om sådant förekommer ges styrelsen i uppdrag att om möjligt efterforska och fakturera uppkommen kostnad till de som brutit mot ordningsregeln om grovsopor enligt ovan.

Sopsortering

Årsstämman har bifallit en motion om att under året undersöka möjligheten att sortera matavfall för sig utöver den sortering av soporna som redan sker.

Brandskydd

Vi har varit förskonade från bränder i vårt hus men det finns alltid saker att förbättra. Vi kommer under våren se över brandskyddet för framför allt vindarna då de enkla brandvarnare som finns där inte är tillräckligt brandvarnande.
Som alltid är det också viktigt att var och en gör vad den kan för att undvika att det skall börja brinna.
Kontrollera din lägenhets brandvarnare då och då. Fungerar den inte, ta kontakt med någon i styrelsen så får du en ny.
Lämna inte levande ljus utan uppsikt.
Skaffa gärna en brandfilt och även en brandsläckare att ha i lägenheten. En liten kostnad som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Angående förvaring i trapphus

Enligt gällande ordningsregler och brandföreskrifter är det förbjudet att förvara saker i trappuppgången, till exempel utanför lägenhetsdörren. Trappan är en utrymningsväg om något skulle hända. Den ska hållas fri från ”hinder”. Då det åligger föreningen att tillse att utrymningsvägarna hålls fria, uppmanar vi er som bostadsrättshavare att se till att utrymningsvägar hålls fria från tillhörigheter. De saker som idag placeras utanför flera lägenheter får istället förvaras på annan lämplig plats såsom tex lägenhetens förråd, inne i lägenheten eller på balkongen. Det viktiga är att de inte finns i trappan.
Med hänvisning till ovanstående kommer vi framöver inte acceptera att det förvaras saker i trapporna.

Spolning av avloppsstammar

Vi kommer under våren att göra en spolning av avloppsrören i huset och då även filma dem invändigt. Filmningen av rören kommer att ge underlag för bedömning av vilket skick de är i.
Vid spolningen kommer det att krävas tillgång till alla lägenheter. För att arbetet skall kunna utföras rationellt måste entreprenören kunna ta en trappa i taget utan att hoppa över någon lägenhet. Information om när detta skall ske kommer att lämnas ut i god tid.

Styr- och reglerutrustning för värme

Vi kommer under året även att se över och byta styr- och reglerutrustningen för värmen. Detta för att få en jämnare temperatur i lägenheterna och effektivare uppvärmning av fastigheten. Det är en investering som snabbt lönar sig då kostnaden för uppvärmning är den enskilt största utgiftsposten som vi har i föreningen.

Väl mött under det nya året, styrelsen Brf Ärö