Renovering

Renovering

Balkongen

Behöver ni måla om på väggar och i tak inne på balkongen måste ni köpa:

Kivisil Fasadfärg ( Vit )
Kivisil Beckers Kivisil Fasadfärg är en vattenburen silikonhartsfärg anpassad för betong, puts och liknande ytor utomhus. Färgen har mycket goda diffusionsegenskaper.

Er balkong är inte vattentät. Se bilaga nedan.

 

 

Badrum

Om ni skall renovera ert badrum, måste ni kontakta fastighetskontoret avseende golvbrunnen. Föreningen ersätter er med 4500kr vid golvbrunnsbyte. Tänk på att de flesta badrum på Arvid innehåller asbest.

Kök

Dags för ett lyft i köket? En stor del av renoveringen kan du sköta själv, men en del saker är det säkrast att anlita en hantverkare. Ofta krävs det att vissa saker behöver vara fackmannamässigt utförda. Oavsett om du bara vill fräscha upp lite eller riva ut rubbet, här ser du vad som gäller. Om inte det gjort fackmannamässigt så kan ni bli ersättningsskyldiga.

El

Det lönar sig att låta en elektriker gå igenom hela köket vid en renovering. Då kan du på ett säkert sätt få spotlights och nya uttag precis där du vill ha dem. Låt elektrikern sköta all installation av fast el.

Diskmaskin/tvättmaskin

Att byta och koppla in en diskmaskin/tvättmaskin kan man klara själv om rören är förberedda. Tänk på att när maskinen monteras ska den stå på en tät »balja« så att det märks om det blir ett läckage, och vattnet inte rinner ned bakom maskinen utan att man ser det. Detta är som regel ett krav för att försäkringen ska gälla vid vattenskador orsakade av diskmaskinen. För att placera en tvättmaskin i ett annat utrymme än badrummet gäller andra regler. Vill du vara säker, ta hjälp av behörig vvsare.

Kyl & frys

I de flesta fall kan du byta kyl och frys på egen hand. De är inkopplade med vanlig elkontakt. Om du behöver nya uttag ska du anlita en elektriker. Kyl och frys måste ha eget el uttag annars är det risk att den går sönder eller börjar brinna.

Golv & skåp

Du kan lägga in ett nytt golv på egen hand. Om du lägger ett parkettgolv, så tänk på att först täcka med en stegdämpande plast. Annars ekar det ned till grannen under. Nya köksskåp kan du också bygga själv. Det är inget som kan bli en fara för resten av huset om du misslyckas.

Fläkt

Om det finns ett eluttag som passar kan du byta filter själv. Ni får inte koppla en köksfläkt till ventilationssystemet, brand risk mm. Ventilationer fungerar olika och om du har otur får grannen ditt matos in till sig. Ta gärna hjälp av en fackman.

Avlopp & vattenlås

Du kan själv rensa och byta vattenlås. Detta är ditt eget ansvar. I avloppsledningen finns inget tryck så risken för olyckor är minimal. Ska du byta blandare, rör eller hela diskbänken rekommenderas däremot att du anlitar en rörmokare. Ledningarna är utsatta för höga tryck och en olycka kan orsaka skador på huset.

Spis

En elektrisk spis kan du byta själv om eluttag finns på plats. I äldre lägenheter kan spisen vara fast och då måste uttaget bytas av en elektriker.

 

ASBEST

Det har kommit till vår kännedom att det kan förekomma asbest i fix/fog i era badrum men även i kaklet i köket. När man river i eller bearbetar det asbesthaltiga materialet, till exempel när man sågar, slipar, utför håltagning eller borrar, frigörs stora mängder asbestfibrer och höga asbesthalter bildas i luften. Asbest utgör därför en hälsorisk vid ombyggnads-, reparations- och rivningsarbete. Asbest kan ge upphov till flera olika sjukdomar.

Om man på egen hand ska bygga om, renovera eller riva ner material i sin bostad och är osäker på om ett material innehåller asbest eller inte, rekommenderar vi att man tar ett prov på materialet innan arbetet startar. Provet skickar man sedan in till ett laboratorium för asbestanalys. Man får då besked om materialet innehåller asbest och kan vidta egna skyddsåtgärder innan arbetet påbörjas eller välja att anlita ett saneringsföretag.

Mer info kring asbest hittar ni på Arbetsmiljöverkets hemsida. Föreningen står inte för några kostnader kring detta.

Om ni vill boka asbest prov kan ni kontakta kontoret.

Att söka tillstånd

Innan du gör en väsentlig förändring i din lägenhet, måste du ansöka om styrelsens tillstånd. Du söker tillstånd genom att ladda ner filen nedan och lämna in till kontoret.

 

Vad är en väsentlig förändring?

Väsentliga förändringar, som kräver föreningens tillstånd, är sådana som innebär ingrepp i eller påverkar:

  • bärande konstruktioner och förändring av lägenhetens planlösning
  • badrum
  • värme, vatten och avlopp,
  • ventilation
  • el, bredband eller kabel-TV.

 

Enklare underhåll, t.ex. målning och tapetsering, byte av kylskåp eller spis etc. kräver inte tillstånd. En nyinstallation av tvättmaskin eller diskmaskin däremot påverkar både el och vatten och kräver tillstånd.

Tänk på att…

· Allt arbete ska utföras fackmannamässigt, enligt gällande branschregler och vid behov av behörig personal. · Skador som uppkommer, direkt eller indirekt, som följd av arbeten och som påverkar föreningen eller grannar är ditt ansvar. · Du är ansvarig för att anlitade entreprenörer är informerade om och följer våra regler.

Reparationsbuller

Fastigheterna är byggda av betong, vilket innebär att ljud fortplantar sig långa vägar. För att minska obehaget för kringboende rekommenderar vi därför att du i god tid informerar dina grannar om du planar ett ombyggnadsarbete/reparation. Sätt upp en lapp på din dörr och i berörda uppgångar och informera om när ingreppen ska ske och hur länge de beräknas pågå.

Städning

Du som bygger om ansvarar för att städa korridorer och hissar efter dig själv och dina entreprenörer.

Lämna inte bygg- eller förpackningsmaterial i korridorer och trapphus.