En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där de boende tillsammans äger föreningens byggnad/byggnader och mark. I vårt fall är marken en tomträtt som ägs av Malmö kommun och som vi varje år betalar hyra för (så kallad tomträttsavgäld).
Som innehavare av en bostadsrätt äger du inte lägenheten utan du har i stället nyttjanderätten till din bostad på obegränsad tid. Alla medlemmar har solidariskt ett ansvar för fastigheten.
En bostadsrättshavare har många rättigheter men även skyldigheter gentemot föreningen och sina grannar. Bostadsrättshavaren ska till exempel inte utsätta andra i omgivningen för störningar utan iaktta sundhet, ordning och gott skick samt betala sin avgift i tid.
Föreningens verksamhet styrs av bostadsrättslagen, lagen om ekonomiska föreningar och stadgarna. I stadgarna regleras bland annat ansvarsfördelningen mellan föreningen och dig som medlem.
En gång om året hålls en föreningsstämma. Vår stämma brukar ligga i januari eftersom vi har ett brutet räkenskapsår som går från 1 september till 31 augusti. På stämman har du som medlem möjlighet att påverka ditt boende och de större beslut som tas i föreningen.
På stämman väljs också styrelsen och vem som ska vara föreningens ordförande det kommande året. Styrelsen har det löpande ansvaret för föreningens operativa verksamhet och fastställer också årsavgiften så att den täcker föreningens kostnader. I källaren under 15 C finns ett styrelserum. Styrelsen brukar sammanträda en gång i månaden.
Du kan påverka vilka frågor som ska behandlas genom att lämna in en eller flera motioner till stämman. Motioner som lämnas in i tid behandlas först av styrelsen som lämnar förslag på hur den tycker att motionen ska
En motion ska vara skriven på ett visst sätt. Under fliken Dokument finns det en skrivelse från HSB om hur en motion utformas.
VAD FÅR MAN GÖRA MED LÄGENHETEN?
Som bostadsrättshavare har du vårdplikt av lägenheten och ska på egen bekostnad hålla allt som finns inuti bostaden i gott skick. I vårdplikten ingår också att du omedelbart till styrelsen ska anmäla sådant som kan skada lägenheten, t ex skadedjur, läckage, etc.
Du ska ha en hemförsäkring kompletterad med ett så kallat bostadsrättstillägg som täcker det utökade underhållsansvaret som du enligt bostadsrättslagen och stadgarna har. Just i vårt fall har styrelsen valt att teckna ett kollektivt bostadsrättstillägg i samma försäkringsbolag som fastighetsförsäkringen ligger i (Länsförsäkringar). Som medlem i vår förening behöver du alltså inte teckna ett eget bostadsrättstillägg.
Uthyrning i andra hand
Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ansöka om tillstånd från styrelsen. Om din ansökan blir beviljad får du betala en avgift som är 10 procent av gällande prisbasbelopp (för år 2024 är basbeloppet 57 300 kronor). Hyr du ut ett år är avgiften 5 730 kronor, eller 477 kronor per månad. Hyr du ut två månader är avgiften 5 730 / 12 x 2 = 955 kronor. Avgiften läggs på en kommande månadsavgiftsavi.
Du hittar ansökningsblanketten under fliken Dokument. Tänk på att ansöka i god tid. Innan du fått ansökan beviljad får andrahandsuthyrning inte ske.
Renovering
Större renoveringar kräver styrelsens godkännande. Det gäller bland annat borttagande av bärande vägg och renovering av badrum och kök. Vid borttagning av bärande vägg krävs även anmälan till kommunen.
Om du endast byter vitvaror, köksluckor eller befintlig toalettstol/badkar/tvättställ krävs inget tillstånd.
Du hittar ansökningsblanketten under fliken Dokument. Tänk på att ansöka i god tid. Innan du fått ansökan beviljad får renoveringen inte påbörjas.
Påföljder
Om en bostadsrättshavare missköter sig kan det i vissa fall leda till att nyttjanderätten till bostadsrätten är förverkad. Föreningen kan då säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning och bostaden ska då säljas via Kronofogden.
I bostadsrättslagens 7 kapitel finns en uppräkning av de grunder som kan leda till förverkande:
· Betalningsdröjsmål
· Otillåten andrahandsupplåtelse
· Användning av lägenheten för annat än avsett ändamål eller inrymmande av utomstående personer till men för föreningen eller annan medlem
· Ohyra
· Vanvård av lägenheten, störningar, brott mot sundhet, ordning och gott skick
· Nekat tillträde (om styrelse, hantverkare, etc inte tillåts komma in i lägenheten vid inspektion, renovering, skada)
· Om bostadsrättshavaren inte fullgör skyldighet av synnerlig vikt för föreningen (t ex inte inhämtar styrelsens godkännande inför större renoveringar)
· Lägenheten används för brottsligt förfarande eller tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning