Avfallshantering & Återvinningsresultat

Miljöfrågor berör oss alla. Vi har alla ett ansvar att hålla rent omkring oss och hantera vårt avfall på ett bra sätt både ur miljösynpunkt och ur arbetsmiljösynpunkt

AVFALLSHANTERINGEN ÄR VIKTIG

Ur arbetsmiljösynpunkt är vi skyldiga att paketera och slänga vårt avfall på ett sådant sätt att dem som skall hantera det efter oss inte kommer till skada.

Ur miljösynpunkt måste vi tänka på att vi källsorterar vårt avfall och på så sätt bidrar till att begränsa den negativa växthuseffekten, spara på naturresurser och att utnyttja energin effektivare. Det är alltid bättre att använda återvunnet material än jungfrunglig råvara vid nytillverkning. Numera framställer man också biogas och biogödsel av det matavfall vi sorterar ut.

Det är "klimatsmart" att källsortera och vi måste alla vara med och ta ansvar. Dessutom är det ekonomiskt lönsamt, då vanligt hushållsavfall, eller restavfall som det också kallas, är det dyraste avfallsslaget att lämna.

Det finns bara ett jordklot och vi lånar det bara av våra barn.

Så här fungerar avfallshanteringen på vårt område:

Vi har 4 st miljöhus jämnt fördelade på området. Här lämnar du för källsortering olika återvinningsfraktioner och även det restavfall som blivit över efter att du sorterat ut det som skall källsorteras.

Tidningar och kontorspapper, förpackningar av färgat & ofärgat glas, metallförpackninar, plastförpackningar, pappförpackningar och wellpapp, glödlampor, lysrör och lågenergilampor, batterier och elektronikavfall.

Matavfall sorteras i speciell papperspåse och under användning skall påsen förvaras i en speciell genomluftad plasthållare, som antingen kan hängas upp eller placeras på golvet under vasken.

Hållare och påsar finns i miljöhusen. Här finns också utlagt information om hur det går till. Du kan också kontakta fastighetskontoret om du har frågor eller är osäker på hur det går till att sortera sitt matavfall.

Besök gärna VA-Syds hemsida. Här finns massor med information och filmer som visar hur enklelt det är att sortera ut sitt matavfall. VA-Syds webbplats.

Restavfallet, det vill säga det som blir över när du sorterat ut allt som kan källsorteras, kastas i speciella soptunnor och töms varannan vecka.

Följ sorteringsinformationen över respektive kärl.

GROVSOPOR
Container för grovsopor är öppen vissa tider, som meddelas på våra anslagstavlor i trapphusen. Här kan du kasta mindre saker som inte får kastas i våra miljöhus.

OBS! Möbler, farligt avfall, elektronik (datorer, föremål med inbyggda batterier, hushållsapparater) och avfall från renoveringar o dyl d v s skrymmande saker får inte kastas i kontainer för grovsopor eller miljöhus, utan måste köras till kommunens återvinningscentral adress se nedan


TRÄDGÅRDSAVFALL
Vid containergården finns ett utrymme där våra fastighetsskötare samlar vårt trädgårdsavfall. Här har vi också möjlighet att kasta våra blommor och krukväxter. Avfallet komposteras.
OBS! Släng inte krukor och plastpåsar där. Dessa går ej att kompostera och våra fastighetsskötare skall inte behöva plocka undan efter dig.

ÅTERVINNINGSSTATION
Våra medlemmar kan även använda den allmänna återvinningsstationen vid Borgmästarlunden där finns containrar för Tidningar, Pappersförpackningar, Glasförpackningar, Plastförpackningar, Metallförpackningar, Batterier och Kläder

ÅTERVINNINGSCENTRAL
Närmaste återvinningscentral är Bunkeflo Återvinningscentral som ligger på Gottorpsvägen 52 i Bunkeflo. Det som lämnas här tas omhand för återanvändning, återvinning, kompostering och förbränning. Målet är att så mycket som möjligt skall komma till nytta.

För aktuella öppettider se SYSAVS webbplats här.
eller ring 040-635 18 00.


På återvinningscentralen lämnar du
Grovsopor såsom: möbler, brädor och stora kartonger, renoveringsmaterial
VVS-material såsom badkar, toalettstolar, handfat.
Elektronikavfall t ex TV-apparater, datorer och eltandborstar, hushållsmaskiner.
Lysrör, lågenergilampor och glödlampor
Trädgårdsavfall
Farligt avfall såsom färgburkar, lacknafta, oljor, kemikalier, bekämpningsmedel, lösningsmedel. Dessa kan även lämnas på Miljöstationerna. Den närmaste finns på Pildammsvägen/Ärtholmsvägens bensinmacken
Bilbatterier

KYL- OCH FRYSSKÅP
Kyl- och frysskåp kan numera även tas emot på återvinningscentralerna. Du kan även kontakta vårt fastighetskontor för att komma överens om när och var hämtning skall ske. Fastighetskontoret kontaktar sedan VA-verket för hämtning.