Alla blir lite gladare och mår lite bättre av sin skönhetssömn. Medan vi alla är olika och har olika tider så är det bestämt att alla dagar efter kl 22.00 får du inte föra oväsen som kan störa grannar. Ska man ha fest eller spela hög musik måste man ta hänsyn till sina grannar.
Renoveringsarbeten och annat som för oväsen som kan tänkas vara störande för de som bor runt omkring bör planeras så att de stör så lite som möjligt. Renovering får ske vardagar 07-18, ingen renovering får ske på lördagar, söndgar (eller röda dagar).
Vid flyttning får inga bilar/lastbilar köras inne på området. Detta är ett beslut som tagits utifrån ett säkerhetsperspektiv. Det går bra att öppna de stora grindarna, men flyttbilar får alltså inte köras in. Nycklar till grindarna finns att låna på förvaltningskontoret. Där kan man också låna en större kärra för att transportera bohag från flyttbilen och in på området.
Vid större renovering i lägenheten ska föreningen kontaktas, särskilt om det innefattar det elektriska, värme-sanitet-vatten eller bärande väggar. Vissa ingrepp kräver bygglov. Även i andra fall kan det vara bra att kontakta fastighetskontoret som kan hänvisa till yrkesfolk med rätt kompetens som känner till installationerna och området.
Utöver bilförbud på området, råder också förbud mot att cykla eller åka moped. Detta är en säkerhetsåtgärd, och den som bryter mot detta och ställer till med en olycka riskerar att bli skadeståndsskyldig.
Husdjur får transporteras kopplade på gångarna inne på området, men inte rastas och inte gå lösa. Detta är en säkerhetsåtgärd och precis som med fordonen ovan, kan man bli skadeståndsskyldig om något inträffar.
Att mata vilda djur och fåglar innebär att de dras till området och kan därigenom innebära en olägenhet. Råttor och andra skadedjur kan också dyka upp. Därför får detta inte ske. Om någon ser skadedjur på området, kontakta omedelbart förvaltningskontoret så att bekämpning kan ske innan skadan blir för stor.
Området ska hållas rent för allas gemensamma trivsel. Det finns mindre soptunnor utplacerade, men kom ihåg att vi också har sopsortering.
Skräp och bråte på balkonger är inte bara otrevligt, det är också en brandrisk. Därför ska balkongerna hållas snygga och rena, oavsett om de används eller inte.
Den som röker på sin balkong får absolut inte kasta ut fimpar eller aska rakt ut så att detta kan blåsa in till grannen under eller bredvid. Detta både ur trivselsynpunkt och av säkerhetsskäl; en glödande fimp på grannens matta kan orsaka brand. I utemiljön ska fimpar och använda snusprillor läggas i askfat respektive papperskorgar så att småbarn inte får tag i dem och blir förgiftade, samt att det inte skapar onödig nedskräpning.
De gemensamma tvättstugorna ska städas efter användning. Ingen tycker om att tvätta i en oren miljö.
Det åligger varje medlem att vara aktsam med eventuellt spill på väg till miljöhusen med sopor.
Större elektronik, till exempel kylskåp, ska medlemmen själv ordna borttransport för. Detta kan man göra genom att kontakta Malmö kommun.
Vid problem med störiga grannar ska den första åtgärden alltid vara att ta upp saken grannar emellan. Många gånger kan saker lösas redan här. Men om det inte hjälper och störningen fortsätter ska anmälan ske skriftligen till förvaltningskontoret med detaljer om störningens art, tid o.s.v. Om störningen är allvarlig och akut ska anmälan ske på akuttelefonen utanför kontorstid. Detta gäller också om obehöriga gör intrång på området. Telefonen är kopplad till Securitas som då gör en utryckning och skickar en rapport till föreningen. När föreningen fått underlag kan anmodan om rättelse skickas ut och eventuella andra åtgärder vidtas i samarbete med jurister.
Medlemmens rätt att disponera sin lägenhet för uthyrning begränsas av att styrelsen ska godkänna uthyrningen. Anmälan ska ske i god tid före uthyrningen, skriftligen på särskild blankett som finns tillgänglig på förvaltningskontoret. Ansökan kan beviljas om anledning är arbete eller studier på annan ort under kortare begränsad tid. Avtalet om uthyrning ska bifogas och hyresgästen ska vara klart identifierad med personnummer.
Medlemmens ansvar för att avgiften till föreningen betalas, att lägenheten behålls i samma skick samt att hyresgästen beter sig i enlighet med de regler och bestämmelser som finns i föreningen kvarstår även då denne inte fysiskt bor i sin lägenhet.
Om lägenheten hyrs ut utan styrelsens godkännande eller i strid med villkoren för andrahandsuthyrning är detta en otillåten uthyrning som kan lämnas till jurister för behandling och så småningom leda till ett förverkande av bostadsrätten. Detta kan också ske om innehavaren inte tar sitt ansvar enligt ovan punkter.