Vad har jag som bostadsrättshavare för ansvar och vad ansvarar föreningen för?

Det vore enkelt att endast hänvisa till vad som står i stadgarna men det finns annat än "guld som glimmar"

Det som står i våra stadgar reglerar fördelningen mellan föreningens ansvar och vad som är medlemmens ansvar.
Har man ingen tidigare erfarenhet av att bo i en bostadsrätt, kan man bli överrskad av att man som bostadsrättshavare har en hel del eget ansvar för sin egen bostad.

Föreningen har ansvar för den utrustning man från föreningens bildande har försett bostaden med. Detta gäller främst vatten, avlopp, elsförsörjning, värme och ventilation, bredband och TV.
Det finns emellertid en hel del gränssnitt där ansvaret är delat eller där ansvaret helt eller delvis går över till bostadsrättshavaren.

Några exempel som belyser vad överflyttat eller delat ansvar innebär.

Flyttat ventilationsaggregat
I några lägenheter har bostadsrättshavaren valt att flytta ventilationsaggregatet upp på vinden. Detta fick man tillstånd att göra för ca 10 år sedan, samtidigt som föreningen bekostade bytet av standardventilationen i köket. Merkostnaden för aggregatet på vinden bekostades av bostadsrättshavaren som samtidigt övertog ansvaret för framtida underhåll av aggregatet.

Stopp i avlopp
Stopp i avloppet är ett delat ansvar där bostadsrättshavaren svara för att rensa de rör som är synliga inne i huset. Föreningen ansvara för avloppsrören som inte är synliga utan är dragna i golv eller väggar.
I klartext innebär detta att du måste först rensa de synliga rören mellan vask och golv innan föreningen låter rengöra rören i golvet. 
I en del hus har bostadsrättshavaren flyttat köksvasken från sin ursprungliga plats. Detta har inneburit att den synliga rördragningen blivit längre, och mer komplicerad. Även dessa rör är bostadsrättshavarens ansvar.
Vid en eventuell rensning av de dolda rören behöver föreningen fri tillgång till den s.k. sjunkbrunnen. Denna ligger utanför bostadens entrefasad och är i vissa fall dold av gräsmattor, buskar eller rent av cementplattor. Att göra denna tillgänglig är bostadsrättshavarens ansvar. Eventuella kostnader för att frilägga denna faller på bostadsrättshavareen.

Ersatta element
Har du ersatt ett element på toaletten med en handukstork, övergår ansvaret för handukstorken helt på bostadsrättshavaren.

Element ersatt med golvvärme.
I några hus har ägaren installerat golvvärme, och då är detta system bostadsrättshavarens ansvar, medan värmepannan är föreningens.
Tänk på att även all utrustning för att "docka" golvvärmen till pannan ingår i bostadsrättshavarens ansvar.

Värmeväxlare
Några medlemmar har antingen luft/luft eller luft/vatten växlare. Dessa har bostadsrättshavaren ansvar för.

Bredband och TV
Den tekniska utrustningen är delat och föreningen ansvarar för mediaomvandlaren, TV-Box och router. Mediaomvandlaren sitter fast monterad på en av husets innerväggar. De övriga två skall finnas i lägenheten när du flyttar in. Dessa tre delar ingår i bostadsrätten och är inget en säljare får ta med sig vid avflyttning.
Avlägsna aldrig mediaomvandlaren från väggen då detta kan skada den fiberoptiska kabeln!
Vissa bostadsrätter har själv införskaffat utrustning för trådlös överföring av TV-signalen. Denna är medlemmens egendom och ansvar.
Som köpare kan du naturligtvis begära att den skall ingå i köpet, men säljaren kan säga nej och ta den med sig.

När en ombyggd bostadsrätt byter ägare, följer denna typ av ansvarsförflyttning med till en ny ägare. Tänk på att underhållet av sådan utrustning kan vara kostsamt.
Mäklaren skall företräda både köparen och säljaren i alla frågor rörande förvärvet -  undantaget prisförhandlingen - där mäklaren endast företräder säljaren.

När man köper en bostadsrätt är det fullt naturligt att man vill renovera och ge den en personlig prägel. Mycket får du göra utan styrelsens skriftliga tillstånd - men inte allt är tillåtet!
Du kan läsa mer om detta här