Vem bestämmer i en bostadsrätt?

Bostadsrättsföreningens stämma är dess högsta beslutande organ.

Därför hålls en föreningsstämma

En bostadsrättsförening ar en demokratisk, kooperativ och ekonomisk förening vars verksamhet styrs av lagar och den enskilda föreningens stadgar (länk till stadgar)(länk till Bostadsrättslagen) Enligt lag skall en föreningsstämma hållas varje år och det finns regler kring vad som måste tas upp under stämman.
I vår förening hålls stämman någon gång under januari-februari eftersom vi har brutet räkenskapsår

På den årliga stämman kan alla som äger en bostadsrätt delta.
Varje bostadsrätt innehar en röst. Äger du mer än en bostadsrätt - eller deläger en bostadsrätt i föreningen - har ni fortfarande bara en röst på stämman. Rösträtten följer alltså inte medlemskapet utan bostadsrätten.
Vi har många bostadsrätter i vår förening, där alla i hushållet är medlemmar i HSB, men de har endast en röst på stämman.
Stämman är en av de möjligheter du har att göra din röst hörd, ställa frågor och komma med förslag.

Motionera

Har du ett förslag som du vill att stämman skall ta ställning till (rösta om) måste du skriva en motion till styrelsen.
Motionen bör innehålla en bakgrund och motivering till ditt förslag, samt ett konkret förslag som stämman kan rösta om.
En motion måste vara underskriven och inlämnad till styrelsen senast det datum som anges i föreningens stadgar. Det är endast medlemmar som får skriva motioner. Motionen bifogas kallelsen till stämman, så att alla medlemmar kan ta del av den innan stämman.
Vid stämman lämnar styrelsen ett yttrande över motionen och detta kan även innehålla en rekomendation om bifall, avslag, eller skall anses besvarad. Du kan enkelt skriva en motion genom att använda HSB:s blankett som du hittar här.
Om din motion utgör ett förslag till ändring av föreningens stadgar, måste du vara medveten om att frågan kan kräva en omfattande utredning av styrelsen och kräver  två stämmobeslut.

Det är dock stämman som avgör om motionen skall bifallas, avslås, eller anses besvarad - aldrig styrelsen

Läs årsredovisningen

Under föreningens verksamhetsår - och mellan stämmorna - har styrelsen ansvaret för bostadsrättsföreningens förvaltning. Detta gäller såväl den ekonomiska som det praktiska såsom underhåll, myndighetskontakter och alla löpande ärenden.
Under stämman går man igenom den reviderade årsberättelsen som styrelsen upprättat. Årsberättelsen kan sägas bestå av fyra delar:

Förvaltningsberättelsen innehåller basfakta om verksamheten, vilka medlemmar som har förtroendeuppdrag etc. Den innehåller även en text som berättar om väsentliga händelser under verksamhetsåret.

Resultaträkningen visar det ekonomiska resultatet under verksamhetsåret och det bör helst visa på en vinst. Enstaka år kan föreningen uppvisa en mindra förlust men över tid måste vi gå med vinst.

Balansräkningen visar föreningens tillgångar, eget kapital och skulder och vilka förändrinag som skett under verksamhetsåret.

Kassaflödesanalysen visar det ekonomiska "flödet" av föreningens likvida medel under verksamhetsåret, och om dessa ökat eller minskat under året.

Från verksamhetsåret 2022-2023 kommer årsredovisningen även innehålla ett antal s.k. nyckeltal såsom, sparande,investeringsbehov, skuldsättning, energikostnader, räntekänslighet och årsavgifter.
Genom att titta på nyckeltalen sammantaget kan du enkelt få en bild av föreningens ekonomi i dag och framåt, och göra en bedömning av risken för drastiska förändringar av årsavgiften

Vad bestämmer styrelsen?

Styrelsen sköter den löpande verksamheten mellan stämmorna och fattar alla beslut som inte kräver stämmobeslut.
Vår styrelse har f.n fyra ledamöter varav en utses av HSB Malmö och som tjänar som extra resurs och "bollplank" och rådgivare åt styrelsen.
Liksom övriga medlemmar i styrelsen har denne en röst i styrelsen. Styrelsens kontaktuppgifter hittar du här.
Vår nuvarande styrelse har en uttalad policy som skall vägleda arbetet. (styrelsens policy hittar du här)