Elbilsladdning

26 juni 2024

Utförande och kostnader för investeringen i 6+ laddplatser

Infrastrukturen i form av elinstallationer, grävarbeten och leverans av laddboxar görs av Skanörs El & VVS
Investeringskostnaden är totalt 224 400 kr ex moms.
Enligt Skatteverket kan vi dra av momsen om vi registrerar oss som momspliktiga. Återstår dock en del bokföringstekniska frågor att lösa kring detta. HSB tar betalt för denna tjänst som i dagsläget inte ingår i vårt förvaltningsavtal.

Elen matas från kvartersgården och dras över vår gräsmatta till parkeringen med infart från Gallåkersvägen. De första sex platserna - räknat norrifrån - förses med laddboxar av fabrikat Zaptec Pro. Övriga förbereds med framdragen el och stolpar för framtida installationer av fler laddboxar.

Från vilken plats får jag ladda?

Inga platser är dedikerade till någon medlem utan ni laddar från valfri plats och alla platser kan användas av alla.
Detta innebär, att vi låter sunt förnuft och samarbete råda vid val av parkeringsplats och att både elbilsägare och icke-elbilsägare visar varandra hänsyn.

Vad kommer det att kosta och hur betalar jag?

Betalsystemet samt service och underhåll kommer att skötas av Elaway. De fakturerar alla som laddat månadsvis.
Uppstår fel i tekniken, eller om ni undrar över något på fakturan, så skall ni kontakta Elaway direkt - inte styrelsen.
Styrelsen bestämmer priset/kWh och i priset ingår alla rörliga kostnader för elen och distributionen samt ett påslag från föreningen.
Föreningens påslag skall finansiera investeringen och de extra kostnaderna för HSB:s hantering av momsredovisningen - dessa ingår inte i vårt nuvarande förvaltningsavtal.
Anläggningens avskrivningstid är satt till 10 år.

Nedanstående kalkyl är en ögonblicksbild beräknat på maj månads priser/kostnader. Den kan komma att variera med terminpriset från Vattenfall. Vissa av de övriga kostnaderna är beroende av terminpriset och även dessa kommer att variera något månad för månad.
Vi tror dock inte att variationerna kommer att överstiga +/- 0,50 kr.
Terminpriset innebär dessutom att priset är detsamma dag som natt.

Vad behöver jag göra för att kunna börja ladda?

Ni kommer att behöva teckna ett abonnemang med Elaway och det kostar 69 kr/månad. Utöver det måste Ni ladda ner en app från det ställe där ni normalt laddar ner appar till telefonen.
När systemet är driftsatt och testkört kommer vi att informera er om hur ni aktiverar systemet i er app. Ni kommer troligen att få ett anläggningsnummer som skall registreras i appen.

Behöver föreningen hjälp med anläggningsarbetet?

Ja gärna!
När grävarbetet startar är Ni välkomna att hjälpa vår trädgårdsmästare att skära upp och flytta gräsmattan. Likaså när den skall tillbaka.
Vi hör av oss när det är dags.


Till nyhetslistan