BRANDVARNARE
I varje lägenhet ska finnas minst en brandvarnare.
Räddningstänsten rekomenderar en brandvarnare/60 kvadratmeter.
Det är bostadsrättshavarens skyldighet att se till att brandvarnaren är funktionsduglig och att byta batteriet när det är förbrukat.
För din egen säkerhets skull, testa brandvarnaren regelbundet!
Tänk på att brandvarnare har begränsad livslängd och bör bytas ut efter 8-10år.
SOPHANTERING
Alla bostadsrättshavare har en skyldighet att sopsortera. Föreningen har separata sopkärl för sopsorteing.
Följ de anvisningar som finns i miljöhusen, om var du skall lägga dina sopor.
CYKELSTÄLLNING
Cyklar får endast placeras i härför avsedda cykelställ utanför entrédörrarna och inte på några andra platser på bostadsrättsföreningens markområde. Cykelställ finns också i källaren.
Obrukbara cyklar får inte förvaras i cykelkällare eller cykelställ utan skall förvaras i respektive medlems källarförråd.
BARNVAGNSRUMMEN
I föreningen finns 7st barnvagnsrum i källarplan.
Kontakta vicevärden på fastighetskontoret för att få tillgång till dessa.
TRAPPHUS OCH ENTRÉER
Räddningstjänsten kräver att det skall kunna ske en säker utrymning vid bränder och olyckor från trapphusen. Därför är det inte tillåtet att ha dörrmattor, skor, barnvagnar, rullatorer eller liknande där.
KÄLLARFÖRRÅD
Till varje lägenhet hör ett källarförråd. Bensin och andra brandfarliga ämnen, illaluktande vätskor och sådant som kan orsaka hälso- eller sanitära problem får ej förvaras i källarförråden.
Bildäck bör inte förvaras i källarförråden.
BALKONGER
Balkonglådor och dylikt skall placeras invändigt på balkongen.
Paraboler eller andra antenner får inte placeras så att de sticker utanför balkongglasen.
Det är inte tillåtet att göra ingrepp på balkonginglasningen.
Det är inte tillåtet att skaka sängkläder och piska mattor. Använd istället piskställningen på gården.
Det är inte tillåtet att kasta bröd till fåglar, kasta cigarrettfimpar och annat skräp från balkongen och fönstren.
Bostadsrättshavarens ansvarar för underhållet av balkongens golv och insidan av balkongfronten samt balkongens fönsterglas.
Bostadsrättsföreningen ansvarar för tegelfasaden och målning av balkongtak och balkongens gavlar.
All ved- och kolgrillning är förbjuden på balkongerna.
PERSIENNER
Bostadsrättsinnehavaren har själv ansvar för skötsel och underhåll av rullgardinerna på balkongen.
Bostadsrättsinnehavaren har också ansvar för skötsel och underhåll av alla persienner i lägenheten.
BULLER OCH STÖRNINGAR I ALLMÄNHET
Tänk på att vissa störande ljud från grannar tillhör det normala och är ofrånkomligt i ett flerfamiljshus. Fastigheten är byggd 1955 och är inte isolerad på samma sätt som nybyggda hus. Normala ljud som är en del av livet, som enstaka fester med hög musik, högljudda barn som skrattar och springer, mobiltelefoner som väckarklocka, någon som spolar i toaletten, någon som går i trappan m.m. Dessa ”livsljud” måste man tåla.
• Borrning och spikning i väggarna får inte förekomma utanför renoveringstiderna.
• Låt radio, TV m.m. vara underhållning för dig själv och inte för dina grannar. Efter kl 22:00 gäller sänkt ljudnivå.
• Vi fest eller liknande kontakta och förvarna dina grannar antingen muntligen eller skriftligen.
Om du upplever att du blir störd av din granne, ring på, ta kontakt med grannen och lös tillsammans problemet, din granne kanske inte förstår att du blir störd.
OMBYGGNAD OCH RENOVERING I LÄGENHETEN
Du måste ansöka om styrelsens tillstånd vid ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten och annan väsentlig förändring i lägenheten.
Du ska i ansökan beskriva den planerade förändringen och en ritning eller skiss över förändringen ska bifogas beskrivningen. Du måste även ange planerad byggstart och färdigställandedatum.
Alla el-, rör-, ventilations-, kakel- och våtrumsarbeten skall utföras på ett fackmannamässigt sett. Kräv intyg när ni får något installerat, ni kan bli skadeståndsskyldig vid skada. Även försäkringsbolag kan kräva intyg.
Ansökan godkänns av styrelsen endast under förutsättning att bostadsrättshavaren söker och beviljas bygglov/gör bygganmälan för åtgärderna då detta krävs och att förändringen inte är till påtaglig skada eller olägenhet för bostadsrättsföreningen.
Bostadsrättsföreningen ska om så bedöms nödvändigt, teckna avtal med dig om t.ex. besiktning, intyg och underhållsansvar. När bygganmälan är inskickad, alternativt bygglov är beviljat och godkänt, ska kopia av samtliga handlingar skickas till styrelsen för arkivering. Även en kopia av det godkännande som utfärdats av kvalitetsansvarig ska skickas in. När byggnationen är slutförd ska styrelsen ges möjlighet att göra tillsyn för att se att förändringen i lägenheten överensstämmer med inlämnad ritning eller skiss.