Det måste vara fritt framför köksventilen!

10 april 2012 I en del lägenheter är ventilen ovanför spisen svår eller omöjlig att komma åt. Det kan bero på att ventilen är dold – inbyggd – bakom ett köksskåp, en köksfläkt eller är förbyggd på annat sätt. Det är absolut nödvändigt att köksventilen är synlig och lätt att komma åt. Ventilen ska också kunna tas bort så att det går att rensa i ventilationsröret.

De skåp och fläktar som är monterade framför ventilen måste tas bort eller ändras så att ventilationen fungerar. Det är lägenhetsinnehavarens ansvar att se till att det är fritt framför ventilen i köket. Lägenhetsinnehavaren ska själv ta ner skåp och fläktar som sitter i vägen för köksventilen.

Ordnar inte den boende så att det är fritt framför köksventilen måste föreningen bereda sig tillträde till lägenheten för att åtgärda de köksventiler som är förbyggda. Alla åtgärder betalas av den boende – medlemmen.

Det nya ventilationssystemet är färdigt och ska justeras på plats i varje lägenhet. Då måste det ovillkorligen vara fritt framför ventilen i köket. De skåp och eventuella fläktar som blockerat köksventilen får inte sättas tillbaka.

I fortsättningen ska den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) utföras vart tredje år. Är köksventilen då förbyggd fungerar inte ventilationen i huset och ventilationen blir inte godkänd.

OBS! Att du inte får använda en köksfläkt som koppas till ventilationen. De enda alternativ som är godkända är kolfilterfläktar eller dragkåpa.