Solceller och solhybrider på Hildas tak

26 oktober 2012 Nu startar monteringen av solceller och solhybrider på Hildas tak. Taken på sju av höghusen och tre av låghusen ska utnyttjas för att producera el och värme med solenergi.

Installation av den utrustning som behövs i ventilationshusen har startat. Under de närmaste veckorna startar monteringen av solcellerna och solhybriderna på taken. Stativ och solceller lyfts med kran upp på taken.

Hela investeringen är beräknad till 5 miljoner kronor varav EU-projektet CLICC och Delegationen för hållbara städer bidrar med hälften. Att ta tillvara solenergi för el- och värmeproduktion är en del i Hållbara Hilda och syftar till att minska Hildas klimatpåverkan genom minskad koldioxidpåverkan.

Under monteringen kommer det att bullra då det krävs att ett antal hål borras på varje tak. Arbetet kommer att ske normal arbetstid (7–16) på vardagar.

På tre av låghusen – von Lingens väg 44–50, 74–80 och 106–112 – monteras solceller för elproduktion. Elen leds till ventilationshusen och ska användas för att driva fläktarna. Varje låghus får 54 kvadratmeter solceller.

Även på fem av höghusen monteras också solceller som ska försörja fläktarna i ventilationshusen med el.

Hus 7 och 8 (adresserna: von Lingens väg 100–104 och 114–118) utrustas med solhybrider som både producerar värme och el. Elen används i ventilationshusen medan värmen leds ner till värmecentralerna och används till att förvärma varmvattnet och minskar där med behovet av fjärrvärme. Rör kommer att monteras på gavlarna av de två husen, på den sida som är vänd ut mot parken. Rören kläs med plåt.