Stort arbete med ny huvudvattenledning genom Hilda

04 april 2012 VA Syd ska lägga en ny huvudvattenledning på von Lingens väg. Samtidigt med att huvudvattenledningen dras om ska även anslutningsledningarna mellan fastigheterna och huvudledningen dras om. Det gäller i första hand ledningarna för färskvatten men även vissa anslutningsledningar för spillvatten och dagvatten.

Vid omkoppling av vattenledningarna måste vattnet stängas av. I samband med avstängningen kan vattnet eventuellt få en kortvarig men ofarlig missfärgning, som består av rostutfällningar. Därför ska man inte använda tvättmaskinen direkt efter en avstängning. Ljusa kläder riskerar att bli färgade av rostutfällningarna. När vattnet släpps på igen är det lämpligt att låta kranen rinna några minuter. Om vattnet är missfärgat så låt det rinna tills det är helt klart.

Information om avstängt vatten kommer att meddelas några dagar innan. Fram till dess påverkas inte vattnet.

Arbetet med vattenledningarna startar i vecka 16 (måndag 16 april) och beräknas pågå fram till vecka 35 (fredag 31 augusti). De nya ledningarna anläggs dels genom schakt och dels genom rörspräckning, som innebär att det gamla röret spräcks upp med en maskin samtidigt som ett nytt rör skjuts in i den gamla ledningen. Metoden kräver ingen eller få grävningar och påverkar inte ytskiktet.

När rördragningen är klar ska alla ytor återställas.

Bakgrunden är att vattenledningen på von Lingens väg har haft ett antal läckor.

  • 698843257.jpg
    698843257.jpg