Värmen i din lägenhet

11 december 2012 Vintern är här med kyla, blåst och gråväder. Hållbara Hilda är energieffektivt och vi sparar energi genom att inte elda för kråkorna. Ändå ska du ha minst 20 grader i din lägenhet. Har du lägre temperatur än 20 grader så hör av dig till fastighetskontoret.

Efter att den nya ventilationen och de nya termostatstyrda elementen installeras är regeln att det ska vara minst 20 grader i lägenheterna. Tidigare har inneteperaturen varit högre. Varje grad värme kostar pengar. Genom att sänka temperaturen och återvinna värmen från lägenheterna minskar Hilda utgifterna för värmenergi. Dessutom minskar vi belastningen på miljön genom att det bildas mindra växthusgaser för att hålla värmen i Hilda.

 

Behagligt inomhusklimat

För de flesta innebär en temperatur på 20 grader i lägenheten inget problem. För andra är det en lägre temperatur än vad man har varit van vid och man tycker att det blivit för kallt.

För Hilda handlar det om att balansera konstanderna för värmen med miljömålen och ett behagligt inomhusklimat. Att klara det är en svår teknisk uppgift. Och det är en svår sak att förklara varför lägenheten inte längre är 25–26 grader varm. Så höga temperaturer har vi inte råd med och miljön kräver alla insatser som kan genomföras för att begränsa utsläppen av koldioxid.

 

Elementen är kalla

Den nya ventialtionen värmer luften som går in i lägenheterna till cirka 20 grader. När luften kommer in i lägenheten behöver den alltså inte värmas upp ytterligare med elementen. Är luften som kommer in i lägenheten 20 grader är temperaturen redan rätt och elementen ska vara kalla. Om innetemperaturen sjunker under 20 grader slår de nya termostatstyrde element på och värmer inneluften.

Det är viktigt att komma ihåg att elementen kan vara kalla och att det ändå är rätt temperatur i lägenheten. När du mäter temperaturen i lägenheten så sätt termometern på vardagsrummets inre vägg, alltså inte fönsterväggen.

 

Därför 20 grader

Bostäderna använder drygt 30 procent av alla energi i Sverige. Alla bostadsägare har därmed ett stort ansvar för att minska energianvändningen och på så sätt även de skadliga koldioxidutsläppen.