Användandet av kameraövervakningen syftar till att förebygga och motverka brott genom att fungera avskräckande samt att komplettera redan existerande lås- och passagesystem till fastigheterna; och därmed öka de boendes trygghet. Styrelsen har gjort bedömningen att de åtgärder som tidigare har vidtagits beträffande lås- och passagesystem ej varit tillräckligt och har därför kompletterat med ett kameraövervakningssystem.
Likaledes gäller för föreningens miljöhus och grovsopscontainer som kommer kamerabevakas. Föreningen har återkommande problem med felsorterade sopor, samt att stora skrymmande grovsopor så som möbler och elektronikapparater placeras direkt på golvet i miljöhusen eller utanför grovsopscontainern. Dessa skrymmande föremål begränsar framkomligheten för både medlemmar, personal och sophämtningsleverantörer. Dessa företeelser orsakar stora kostnader för föreningen, där kamerabevakningen förhoppningsvis minskar dessa.
Styrelsen har utfört en riskanalys och tagit hänsyn till Dataskyddsförordningen, GDPR och Kamerabevakningslagen. Användandet av kamerabevakningen syftar främst till att förebygga och säkra bevis vid brott och inte att kontrollera medlemmar. Nedan finner ni de viktigaste delarna av föreningens policy och bedömningsmall för kamerabevakning.
Föreningen har installerat kamerabevakning på följande platser inom föreningen:
Förvaltningen vill vara tydliga med att kamerabevakningssystemet inte kommer användas för att reda ut privata ärenden från medlemmar, så som grannfejder, då detta inte är förenligt med lagen. Systemet kommer endast användas vid brott eller ekonomisk skada rörande föreningens verksamhet.
Tillsynsmyndigheten för kamerabevakning är Integritetsmyndigheten (IMY). På deras hemsidan kan du läsa mer om kamerabevakningens syfte samt hur den får användas.
Bedömningsmall för kamerabevakning i flerbostadshus hittar ni bifogat nedan.