Föreningshistorik

1946 byggdes de första husen i Brf. Huggaren. De sista husen stod klara 1949. Många barnfamiljer och livlig affärsverksamhet fanns i området.

Föreningen registrerades 1946. Byggnationen pågick mellan 1946-1949. Vid invigningen av föreningen hissades flaggan i topp på den nya flaggstången.

På den tiden och långt framåt fanns det många barn i föreningen, omkring 200 st. Det fanns t.o.m. ett "dagis". Idag är den lokalen omvandlad till bostad. Det var julfest varje år för barnen, på Folkets Hus på Skolgatan. Med tomte och "gottepåse".

I föreningen blomstrade affärsverksamheten. Här fanns bland annat mjölkaffär, livsmedelsaffär, konditori, radioaffär, cykelaffär, tobaksaffär och damfrisering.

Länge betalades hyran kontant, i en lokal på Sandbackegatan 7 som då var "vårt vaktmästeri". Lokalen är numera uthyrd. Dit gick man med sin lilla medlemsbok, betalade avgiften och fick en stämpel som kvitto. Som vanligt var på den tiden överallt hade man en >vinterhyra> och en >sommarhyra>. Detta på grund av värmetillägg på vintern.

Tvättstugan var på sin tid den modernaste i Malmö.
I det lilla rummet, där TV rummet numera finns satt en "tant" och hos henne kunde man köpa tvättmedel. Hon hjälpte också till om det behövdes. T.ex. med att dra lakan eller mangla. Och så gällde det att ha gaspolletter så att det räckte, annars stannade tvättmaskinerna. Om det hände kunde man gå till mjölkaffären på Sperlingsgatan 7 och köpa nya.


Det finns fortfarande några boende som var med från allra första början.

Inför föreningens 45-årsjubileum 1991 skrev medlemmen Arne Rexlid ner lite historik, se bifogad fil nedan. 

 

  • Julfesten - höjdpunkt för barnen
    Julfesten - höjdpunkt för barnen