Renovera din lägenhet

För att du ska få lov att göra vissa ombyggnadsåtgärder i din lägenhet krävs styrelsen tillstånd innan renovering påbörjas enligt föreningens stadgar §41. Anledningen till detta är dels för att hålla nere föreningens kostnader och därigenom årsavgiften, men även de kostnader och det besvär som personligen drabbar dig vid t.ex. en vattenläcka hos dig eller din granne. Du ansöker om tillstånd för ändring i lägenhet genom att fylla i ansökningsblanketten och lämna till Bredablick Förvaltning på expeditionen.

Åtgärder som kräver tillståndsanmälan:

- Ingrepp i en bärande konstruktion

- Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, ventilation eller vatten.

- Annan väsentlig förändring av lägenheten.

 

Vissa förändringar innebär att du utöver föreningens samtycke också, enligt plan- och bygglagen, måste ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan hos kommunen före byggstart. Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras. Det är först när du fått styrelsens godkännande till att utföra förändringsarbetet i lägenheten som du kan påbörja ombyggnationen.

Föreningen äger rätt att neka tillstånd till ombyggnadsåtgärd om tänkt ändring kan komma att medföra påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. För att kunna göra en korrekt bedömning krävs att ett underlag eller utredning i vissa fall kan behöva bifogas din ansökan.

 

Badrum/WC

Om du avser göra ändringar som påverkar ledningar för avlopp, värme eller vatten måste du först få styrelsens godkännande genom att dokumentera planerade ändringar på ritning och skicka in dessa till förvaltaren (Bredablick Förvaltning). Installationer som påverkar ventilationen kräver styrelsens godkännande. För att undvika framtida vattenskador för dig och dina grannar ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum anlita en hantverkare som har GVK-behörighet (www.gvk.se/media/1309/sakra-vatrum-2016-1.pdf) och likvärdigt samt intyg för säker vatteninstallation (www.sakervatten.se) samt BKR för plattsättning (www.bkr.se) och MVK (www.vatrumsmalning.se) för målning. Intyg om detta kan fås av din hantverkare och skall skickas in till förvaltaren innan ombyggnationerna påbörjas, även om du inte avser att göra en väsentlig förändring men ändå bryter tätskiktet. Efter ombyggnationen ska relevanta delar (tätskiktet, golvbrunnen och andra genomföringar, rör i/genom vägg) fotograferas och skickas in till förvaltaren, så att föreningen får uppdaterad dokumentation kring de förändringar som har skett.

 

Kök

Även i kök gäller att om du avser att göra ändringar som påverkar ledningar för avlopp, värme eller vatten så måste du först få styrelsens godkännande genom att dokumentera planerade ändringar på ritning och skicka in dessa till förvaltaren. Installationer som påverkar ventilationen kräver styrelsens godkännande. Kolfilter som blåser ut luften i lägenheten är tillåten. Spiskåpa (motorstyrd fläktkåpa) som är kopplad till husets ventilationskanal är ej tillåten. Installation av diskmaskin skall ske enligt anvisningarna för enskild maskin. Inkommande vatten ska ha en avstängningsventil och den stängs med fördel när du lämnar hemmet en längre period. Var noga med att fästa avloppsslangen upp mot undersidan av bänken eller i väggen, samt ställ maskinen på en s.k. spillbricka. Brister i detta är tre av de vanligaste orsakerna till vattenskador i kök. Tänk även på att motsvarande kan gälla för installation av andra vitvaror så som kyl och frys.

 

Rivning av väggar

Du måste få styrelsens godkännande innan du kan starta arbetet med att riva en vägg (gäller samtliga väggar i din lägenhet) och du måste därför skicka in en ansökan till förvaltaren. Tillsammans med ansökan ska ett intyg från en behörig byggnadskonstruktör bifogas med ritning där aktuella väggar har markerats. Intyget ska visa att åtgärden inte påverkar byggnadens stomstabilitet. Du måste själv ta kontakt med en byggnadskonstruktör.

 

Media (el, telefon, TV och bredband)

Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens eller lägenhetens elcentral eller mediaförsörjning vid första uttaget, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av styrelsen.

 

Övrigt

Informera i porten innan du påbörjar arbetet med tidplan samt kontaktuppgifter till dig eller byggare. Skyddstäck i hiss och försök hålla så rent och snyggt som möjligt under tiden arbetet fortgår.

 

Enligt föreningens trivselregler får störande arbeten enbart utföras på fastställda tider, måndag - fredag 07.00-21.00, lördag-söndag och helgdagar 09.00-20.00.

 

Du som lägenhetsinnehavare ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte lagras i föreningens gemensamma utrymmen, eller ställas utanför porten eller vid sopstationerna.

 

Vid frågor gällande renoveringar kontakta Bredablick Förvaltning under expeditionstid.