Sänk värmen i de rum du inte vistas i eller om du är bortrest. Vädra korta stunder, låt inte fönster och balkongdörrar stå på glänt under längre stunder under den kalla årstiden. Se även över fönstrens tätlister så att inte värme läcker i onödan.
Har du värmegolv och handdukstork hemma? Tänk på att inte ha varmare på golvet än nödvändigt och att inte slentrianmässigt låta handdukstorken stå på hela tiden, eller att ha den lite lägre ställd.
Lyser dina lampor när ingen är hemma, eller ingen är i rummet? Ta för vana att släcka dem i stället, eller sätt in en liten myslampa som inte drar lika mycket el om du inte vill ha det helt mörkt.
Byt ut gamla glödlampor och halogenlampor mot modern LED-belysning så minskar du elanvändningen avsevärt. De är i och för sig lite dyrare att köpa, men de håller betydligt längre så det lönar sig i längden. De flesta halogenlampor, liksom de flesta lågenergilampor, kommer att förbjudas inom EU vid halvårsskiftet 2023, så fundera på hur ofta du behöver ha dem tända och hur du ska ersätta dem.
Se till att inte ha elektriska apparater påslagna i onödan, och se över hur du använder de apparater som måste vara i gång så smart som möjligt. Mobilladdare och datorladdare som sitter i vägguttaget drar el hela tiden, oavsett om de laddar en apparat eller inte. Dra ut dem, och passa samtidigt på att stänga av tv och andra elektriska apparater som står i stand by-läge. De drar mer el än du tror. Elektronik mår dessutom bättre av om de stängs av eftersom värmeutvecklingen i apparaterna gör att de håller
kortare tid.
Äldre vitvaror använder mycket mer el än nyare versioner. Har du vitvaror som är äldre än tio år kan det absolut vara läge att byta ut dem mot nya alternativ med bra energiklass. Kolla också så att det inte är för kallt i kyl och frys. Kyl bör vara inställd på 6-8°C och frysen på -18°C i enlighet med rekommendationer från Livsmedelsverket.
På tal om kylskåp: om du ska tina upp mat du har haft i frysen kan det vara smart att låta den tina i kylskåpet. Det tar lite längre tid, men det hjälper samtidigt till att hålla kylskåpet kallt. Och enligt samma princip, låt varm mat svalna på köksbänken innan du ställer in den i kylen så minskar du kylens elanvändning.
Att tvätta i 40 eller 30 grader drar hälften så mycket energi som att tvätta i 60 grader. Kan du dessutom låta tvätten hängtorka i stället för att köra den i torktumlare (som är en riktig energislukare) sparar du ytterligare energi.
Tänk även på att köra diskmaskinen på de lägre temperaturprogrammen även om det emellanåt är bra att köra något högtempererat program för att undvika bakterieansamlingar i maskinerna.
Du behöver inte byta blandare för att spara vatten. I dag finns enkla små snålspolande munstycken att köpa. Dem skruvar du fast längst ut vid kranens mynning, något som sparar värmeenergi eftersom vattenflödet minskas utan att sköljegenskaperna påverkas i betydande omfattning.
Har du en äldre spis sparar du mycket el genom att koka upp vatten i vattenkokare i stället för i kastrull. Har du däremot induk- tionshäll är det lika effektivt att koka upp vattnet på spisen, men kom ihåg att ha locket på så krävs det mindre el.