Konstnärlig utsmyckning i brf Konduktören och kvarteret Spiggan 2 i Malmö

31 maj 2021 Vi på HSB är måna om att skapa trevliga boendemiljöer och förser därför alla våra nybyggnadsprojekt med konstnärliga utsmyckningar. I HSB brf Konduktören och kvarteret Spiggan 2 i Malmö är den konstnärliga utsmyckningen placerad i trapphusen. Tillsammans med konstnärsduon Mosaic Sweden ville vi skapa ett trevligt mottagande för boende och besökare redan i entrén.

Mosaic Sweden

Solklippa & Skogh utgörs av konstnärsduon Emelie Solklippa & Hanna Westin Skogh, som träffades redan under konststudierna på Gävle konstskola. Drivkraften är kärleken till mosaik som konsthantverk och visionen att utveckla mosaik i Sverige. Duon utför konstnärliga gestaltningsuppdrag med helentreprenad från idéskiss till montage på plats. Här berättar duon själva om sin kreativa process.

 



Processen

Vi börjar alltid med researcharbete och läser om platsen, dess historia, företag och människor. Inspiration och idé kom till oss av platsens ursprung som Malmös äldsta industriområde. Förutom de gamla industribyggnaderna finns här en brokig blandning av sekelskifteshus och bostadshus från 30- och 50-talet. Skissunderlagen är en mix av måleri, teckning och foto som arbetas till en slutgiltig skiss digitalt. Den skissen översätts sedan till mosaik i två tekniker, pixlad och handklippt teknik.

Inspiration

Kvarterets namn Spiggan fick leda vägen för inspirationen till de konstnärliga gestaltningarna. Förr i tiden i Malmö kallades spårvagn i folkmun för Spiggan. De fyra verken vi skapat binds samman på temat ”stadsmiljö” och visar vyer där spårvagnsrälsen gör sig påmind. Transport och kommunikation är två nyckelord som också funnits med i hela skapelseprocessen.

Idén

Verken visar fyra urbana miljöer med inslag av växter och blommor, som även fått ge namn åt verken. Växterna är utvalda för sitt kraftfulla växtsätt; de sprider sig med vinden och får fäste även i en liten skreva med jord. Stadsmiljön har byggts upp i pixlad teknik. Dessa delar har konstruerats i något som liknar pärlplattor med 8x8 mm fyrkantig glasmosaik. Växtligheten har skapats i en handklippt teknik som ger kontrast både i teknik och konstnärligt uttryck.

Resultatet

Gestaltningen i fyra entréer omfattar en mosaiktavla per entré med namnen Häckvicker, Tussilago, Tistel och Brännässla. Varje verk mäter 700x860 mm och ramas in av en kantlist.

Är du nyfiken på att se mer av Mosaic Sweden? Besök deras Instagram @mosaicsweden eller hemsida www.mosaicsweden.se