Överväganden om uppvärmning av hus och vatten

21 februari 2025 För drygt ett år sedan, i samband med den stora el- och gasprisökningen, inledde styrelsen en översyn av uppvärmningen av våra hus och varmvatten. Utifrån genomförd översyn har styrelsen beslutat att behålla befintlig gasuppvärmning och ersätta gaspannor som går sönder med nya. Ni kan läsa mer om detta ställningstagande nedan. Ställningstagandet är uppdelat i en sammanfattning och en mer innehållsrik del.

Sammanfattning och ställningstagande

För drygt ett år sedan, i samband med den stora el- och gasprisökningen, inledde styrelsen en översyn av uppvärmningen av våra hus och  varmvatten.

Styrelsen bedömer att det egentligen endast finns två relevanta alternativ för föreningen i valet av värmeanläggning, dvs. gaspanna eller värmepump (luft-vattenvärmepump). Nedanstående redogörelser av överväganden handlar därför uteslutande om dessa två värmekällor. Under rubriken Underlag och ytterligare information ser ni vilka omständigheter som också beaktats.

Vi har i föreningen tidigare bytt våra gamla gaspannor mot nya när de gått sönder. Vid varje byte har pannorna utvecklats och blivit bättre och mer energisnåla. En kondensatorgaspanna beräknas enligt försäljarinformation vara 30 % bättre än äldre pannor. Hållbarheten har visat sig vara ungefär 15 – 18 år (underhållsplanen räknar på 18 år). Detta innebär att många av dagens pannor kommer behöva bytas inom de kommande åren.

När det gäller en färdiginstallerade värmekälla är värmepumpen förmodligen billigast i energidrift per kWh. Detta eftersom den ger ungefär 3 – 4 gånger värmeenergi mot mängden elenergi den drar. Den är dock betydligt dyrare i inköp än en ny gaspanna. Med hänsyn till den betydligt högre kostnaden för inköp och installation behöver priset på elenergi varaktigt vara mycket billigare än gasenergi för att kostnaden ska kunna tas igen genom minskad förbrukning.

Utan dagens gaspannor skulle man som medlem slippa att betala de fasta kostnaderna för avtalet med Weum. Det finns dock en övervägande risk för att de fasta elnätskostnaderna från Eon skulle öka än mer vid ökad elförbrukning från dagens nivåer.

Föreningen skulle slippa den årliga servicekostnaden på gaspannorna. Avsaknaden av servicekostnad skulle vara en besparing men också leda till sämre kännedom om behov av förebyggande åtgärder för att undvika oväntade värmebortfall.

Det är i dagsläget oklart hur landets elförsörjningen kommer säkras eller hur prisutvecklingen kommer se ut i landet under de kommande 10 åren. Vi vet dock att elpriserna under de senaste åren varierar mycket från en dag till dag. Denna osäkerhet kvarstår samtidigt som det kommer nyheter om hur flera bolaget avser att bygga biogasanläggningar i landet. Hur inhemsk produktion av biogas kommer påverka priset för oss som värmer med gas är dock osäkert på en internationell marknad.

Slutligen ska också nämnas att en utomhusdel tillhörande en värmepump skulle påverka vår utomhusmiljö. Med hänsyn till hur nära vi bor varandra kommer vi behöva acceptera det brusande ljud som uppstår i utomhusdelen när den producerar värme. Vi kommer behöva acceptera ljudet från både vår egen enhet och kanske grannens också. Varje enhet kommer även att ta en del plats på antingen husens framsida eller garageuppfart.

Styrelsen anser med hänsyn till beskrivna omständigheter ovan att det saknas underlag för säga att ett byte av värmekälla från gaspanna till värmepump innebär att vi som medlemmar kommer spara pengar vid byte av energikälla samtidigt som det kommer ta plats utomhus och skapa en ny ljudbild i vårt boende.

Styrelsen avser därför att behålla befintlig gasuppvärmning och ersätta gaspannor som går sönder med nya.    

 

Underlag och ytterligare information

För drygt ett år sedan, i samband Underlag och ytterligare informationmed den stora el- och gasprisökningen, inledde styrelsen en översyn av uppvärmningen i våra hus och av varmvatten. Ungefär samtligt gjordes en utredning för våra möjligheter att installera solceller på hustaken. Styrelsen tidigare ställningstagande avseende solceller har sedan tidigare lämnats till er.

Nuläge

Idag har varje hushåll i föreningen egen gaspanna som enligt underhållsplan har en ungefärlig livslängd om 15-18 år. Värme från gaspannorna distribueras med vatten till radiatorer (element) runt om i huset. Gaspannorna har fram till idag repararets eller bytts ut vartefter de gått sönder.

Övervägda alternativ

Styrelsen tittade inledningsvis på vilka lösningar som skulle kunna vara aktuella för föreningen utifrån att vi behöver ett uppvärmningssystem för både värme och varmvatten. Det var därför aldrig aktuellt med överväganden kring luft-luftvärmepump eftersom detta inte medger uppvärmning av vatten. Vi har inte heller kikat på en panna för uppvärmning med direktverkande el.

Istället bedömde styrelsen att vi skulle se på lösningarna: Fjärrvärme till vatten, Luftåtervinning till vatten, Gas till vatten och Luftvärmepump till vatten.

Fjärrvärme

Styrelsen har varit i kontakt med Eon som är fjärrvärmeleverantören i Malmö. Eon förklarade att föreningen inte låg i anslutning till befintligt nät och att en anslutning till deras nät skulle innebära en utbyggnad av deras nät till en kostnad av åtminstone 2 miljoner kronor. Denna kostnad skulle föreningen behöva stå för. Till detta skulle föreningen också behöva bygga eget nät till samtliga hushåll samt kostnaden för respektive hushållspanna.

Utifrån ovanstående uppgifter bedömde styrelsen att detta var en orimligt hög kostnad och att detta alternativ inte var lämpligt.

Luftåtervinning

Styrelsen har inventerat möjligheten att komplettera vår ventilation med FTX-återvinning. Detta är en lösning som är populär i nybyggda hus och som återvinner värmen i den ventilationsluft som vi idag mekaniskt ventilerar ut med den motor vi har bakom kryddhyllan i våra kök. Utöver den redan uppvärmda luften behöver man också tilläggsvärme på annat sätt när den återvunna luften inte räcker på exempelvis vintern.

Styrelsen har varit i kontakt med flera bolag som installerar denna teknik. Dessvärre har vi genomgående fått besked om att ingen är intresserade av att räkna på detta eftersom de menar att våra hus inte är anpassade för installation av detta slag och att nödvändig ombyggnationen är så kostsam att det inte skulle löna sig får vår förening.

I förhållande till dessa svar har styrelsen bedömt att det saknas anledning att utreda saken vidare. Dessutom kvarstår behovet av någon slags panna (gas, elpatron eller luftvärmepump) för de tillfällen den återvunna luften inte ger tillräcklig värme.

Gaspanna (det vi har idag)

Styrelsen kan konstatera att byte till en panna motsvarande vad vi har idag kostar ungefär 60 000 – 80 000 kronor per enhet exklusive installation. Till detta behövs ett serviceavtal som rengör och kontrollerar för att undvika så många avbrott i värmeförsörjningen som möjligt. Serviceavtalet kostar ungefär 1 300 kronor per år och hushåll.

Kostnad för köp av gas är beroende av avtal hos Weum som är gasnätägare i Malmö och en egenvald gasleverantör. Beroende på avtal kan ni som boende påverka de senare kostnaderna. Varje förbrukad kWh av gas förväntas ge en verkan om 1. Dvs lika mycket energi gas som förbrukas lika mycket värmeenergi förväntas värma ett hushåll. Detta är ett sämre värde än med en värmepump (se nedan)  

Hos en av våra medlemmar i vår förening har priserna under året sett ut som nedan under det gånga året.

Weum har tre olika kostnader. Dessa är besiktningsavgift och fast avgift om knappt 196 kronor i månaden. Därutöver finns en gasöverföringsavgift för varje kWh som förbrukas. Under 2024 var den avgiften 42,47 kr/kWh.

Medlemmen har valt gasleverantör Apportgas (https://apportgas.se/pris)/. Apportgas hade 2024 en fast årsavgift om 290 kronor. Därutöver fanns en förbrukningskostnad per kWh. I juli 2024 var den 115,50 kronor/kWh och i november 2024 var den 136,10 kronor/kWh.

Sammantaget innebär ovanstående att utöver de fasta avgifterna kostade varje förbrukad kWh mellan 1,57 – 1,79 kronor under 2024.

Värmepump (Luft-vattenvärmepump)

Kostnaden för att byta från befintliga gaspannor till luft-vattenvärmepump beräknas kosta ca 150 000 – 160 000 kronor exklusive installation. Då byts gaspannan ut på insidan av huset men ersätts samtidigt av ett storleksmässigt liknande skåp som dagens gaspanna och en utomhusdel som sätts upp antingen på framsidan eller mot garageuppfarten på respektive hus. Eftersom detta är en nyinstallation med ny håltagning i vägg/väggar kommer första installationen vara dyrare än vid framtida byte. Vad som kan sägas är dock att byte av värmesystem skulle dock vara minst dubbelt så dyrt i förhållande till att behålla dagens system med gas.

Efter installationen kommer utomhusdelen avge ett visst ljud och en luftfläkt när den ventilerar utomhusluften för att utvinna värmen som sedan används i inomhusdelen. Det finns inga serviceavtal för luftvärmepumpar på samma sätt som behövs för en gaspanna. Luftvärmepumpen har därför en lägre återkommande kostnad i förhållande till gaspannorna om vi beräknar att hållbarheten är densamma mellan gaspannor och luftvärmepumpar.

En luftvärmepump beräknas producera 3 - 4 kWh värme för varje förbrukad kWh el. Detta är ett betydligt bättre energivärde än nuvarande gaspannor. Samtidigt innebär det att huvuddelen av föreningens hushåll som idag har en huvudsäkring för 16 ampere till sitt hus kommer få en högre fast kostnad och eventuellt behöva utöka denna till åtminstone 20 ampere för att inte orsaka elavbrott när uppvärmningen kräver mer ström (säkringen överbelastas och löser ut). I styrelsen känner vi till att flera hushåll med laddbox till elbil redan uppgraderat till åtminstone 20 ampere på huvudsäkringen eftersom 16 ampere inte varit tillräckligt för laddning av elbil. Eventuell kan det bli aktuellt även för dessa hushåll att uppgradera ytterligare för att behålla en bekymmerfri laddning om uppvärmningen också belastar deras elabonnemang.

I slutet av 2024 hade Eon som är elnätsägare i Malmö följande priser.

                                            Abonnemangsavgift                                 Elöverföring

16 ampere vid förbrukning upp till 8000 kwh/år

                       2580 kronor/år                                         87,15 kronor/kWh

 16 ampere vid förbrukning över 8000 kWh/år

                      7095 kronor/år                                          30,70 kronor/kWh

20 ampere

                      9360 kronor/år                                          30,70 kronor/kWh

25 ampere

                                            12 075 kronor/år                                       30,70 kronor/kWh

Därutöver finns en del kostnader hos respektive elleverantör som inte går att sammanställa här eftersom prismodeller och varierande elpris varierar betydligt.

Vad som kan sägas är att för de hushåll som klarar sig fortsatt med en huvudsäkring för 16 ampere kommer priset per kWh bli lägre vid högre förbrukning än 8000 kWh/år än vid lägre årsförbrukning. Däremot är det oklart vilka hushåll, om några, som inte behöver säkra upp för högre förbrukning för det fallet föreningen byter värmekälla till värmepump eller om medlemmen i framtiden avser att skaffa sig elbil. En uppsäkring från 16 ampere till 20 ampere innebär då att den högre abonnemangsavgiften för el är dyrare än de fasta kostnaderna för ett gasabonnemang.

 

Styrelsen Brf Luftvärnet