Sammanfattning LED projektet

24 november 2015

På föreningsstämman den 6 maj 2013 biföll stämman en medlems motion som omfattade införande av rörelsestyrd belysning i Magnes gemensamma utrymmen. Efter stämman har huset genomgått en omfattande fasad- och takrenovering som har upptagit mycket av styrelsens tid.

Under 2015 fanns det inga större planerade händelser i underhållsplanen, så i november 2014 inledde styrelsen arbetet med att hitta en projektledare som kunde ta på sig uppdraget att hjälpa styrelsen med att gå igenom befintliga armaturer (själva lamphållaren) i hela huset och hitta lämpliga entreprenörer att utföra bytet. Efter att ha träffat tre olika projektledare föll valet på Rejlers som har bra renommé inom elektronikbranschen.

Vi kom efter långa diskussioner med konsulten från Rejlers fram till att alla armaturer i trapphus, vind, källare samt utemiljön skulle bytas ut till nya moderna rörelsestyrda LED armaturer. Förfrågningsunderlag skickades ut till åtta entreprenörer som konsulten ansåg lämpade att utföra arbetet. Tre entreprenörer lämnade anbud varav två entreprenörer låg ganska nära i pris. När det ställdes på sin spets valde styrelsen den lägsta anbudssumman, om 436 000 kr inkl moms från Skåneinstallatören.

I maj påbörjade Skåneinstallatören arbetet med att byta alla armaturer i källare, vind, trapphus, tvättstugor, cykelskjul och ovanför entréerna. Arbetet genomfördes med en kontinuerlig dialog med styrelsen då armaturerna har många olika inställningar när det kommer till ljus, rörelse och tid. I juli var de flesta armaturerna monterade, och efter detta inleddes en lång testperiod för att hitta den bästa inställningen för armaturerna. Önskemålet var att spara så mycket pengar som möjligt utan att sänka trygghetskänslan.

Armaturernas funktion
Med dagens inställning är t ex trapphusens armaturer tända i 30 sekunder först när trapphusen uppnått ett visst mörkertal (mätt i Lux). Det innebär att armaturerna inte tänder när det är ljust i trapphusen, men drar t ex mörka moln över himlen mitt på dagen kan det innebära att trapphusen uppnår ett visst mörker och därför tänds armaturerna.

Utöver besparingssyftet uppnår de rörelsestyrda armaturerna ökad trygghet i trapphus, vind och källare eftersom man via uteslutningsmetoden vid mörker snabbt kan konstatera att det inte finns någon person i trapphuset (för annars hade det varit tänt), men framförallt så slipper man leta efter tändknappen i mörkret.

Den stora kostnadsbesparingen tack vare LED-tekniken kommer att göras i trapphusen och utemiljön eftersom de är tända längst av alla armaturerna. Källaren och vinden kommer ta längre tid att räkna hem, men samtidigt har vi ökat tryggheten väldigt mycket i dessa utrymmen genom att vi har kompletterat med elva armaturer i källaren och nio armaturer på vinden för att täcka upp mörka områden. Vi minskar även kostnaden för att ersätta lysrör som tidigare genomfördes av vaktmästaren några gånger i kvartalet.

Extra arbete under projektet
På grund av underkänd brandskyddsbesiktning beslutade styrelsen att ge Skåneinstallatören uppdraget att installera nödutgångsbelysning som monterades i källaren i anslutning till källaruppgångar. Styrelsen valde även att renovera anslagstavlorna i trapphusen istället för att köpa nya anslagstavlor (nya i mässing hade kostat 120 000 kr för 12 stycken). Styrelsen har själv lagt ner tid på att måla, putsa ramarna och montera namn på anslagstavlorna för att spara föreningen pengar. 
När Skåneinstallatören plockade bort tryckknapparna i trapphus och källare framhävdes de omålade ytorna i trapphus och källare. Vi kontaktade Målerispecialisten för att åtgärda detta, och i samband med detta beställde vi även bättringsmålning av tvättstugor och torkrum.

Sammanfattning
Totalt sett har projektet kostat 600 000 kr. För den summan har vi fått 250 nya armaturer (26 fler än tidigare) i trapphus vind och källare, upplysta utrymningsskyltar, nya armaturer och husnummerskyltar ovanför entréerna, renoverade anslagstavlor, bättringsmålade trapphus, källare, tvättstugor och torkrum – allt med fem års garanti.

I oktober kunde vi se en minskad elförbrukning på 16 % (1050 kwh) jämfört med samma månad föregående år. Jämför man mot snittförbrukningen i oktober de senaste fem åren, är minskningen 23 % (1620 kwh). Om ett år kan man göra en utförlig beräkning på kwh-besparingen och hur lång återbetalningstiden för armaturerna är.

Via nedan graf kan ni se ett tydligt samband mellan årstiderna och förbrukningen av naturgas (värme) och elförbrukningen. Använder vi mer värme drar även värmecentralen mer el.

 

Grafer för el- och värmeförbrukning
  • Elförbrukning
    Elförbrukning
  • Värmeförbrukning
    Värmeförbrukning