Som en del av BRF Mannhems brandskyddsarbete uppmanas alla boende att följa dessa riktlinjer:
- Försvåra för den som vill anlägga brand genom att se till att inget brännbart material förvaras i trapphuset, utanför källarförråden, i närheten av huset eller på andra olämpliga ställen.
- Det är extra viktigt att trapphuset är fritt då detta är din primära nödutgång. Enligt Räddningstjänsten får ingenting förvaras i trapphuset eftersom det försvårar utrymning, inte ens barnvagnar. Det enda undantaget är rullatorer.
- En brandsläckare kan en dag vara din mest värdefulla ägodel, och vi rekommenderar alla som inte har en att skaffa en snarast. Ett bra komplement till brandsläckaren är en brandfilt!
- Testa din brandvarnare med knappen ungefär en gång i månaden och efter att du varit bortrest en längre tid. För att försäkra dig om att den verkligen fungerar kan du blåsa ut ett stearinljus under brandvarnaren och låta röken utlösa larmet. Gör gärna detta i samband med första advent då du också bör byta batteri. En brandvarnare täcker ca 60 m2. Läs mer om brandvarnare på www.msb.se
- Om du ser att lysrör står och blinkar ute i trapphuset eller i tvättstugan, var då snäll att meddela styrelsen snarast. Lysrör som blinkar kan lätt bli överhettade och är en vanlig brandorsak.
- En annan vanlig brandorsak är att elektriska apparater som överhettas. Damma därför av någon gång ibland och dra ur kontakten då du inte använder apparaten.
- Om det skulle börja brinna i din egen lägenhet och du inte kan släcka själv, ta med dig dina anhöriga ut från lägenheten, stäng dörren efter dig och ring 112.
- Om det brinner i en annan lägenhet i trapphuset, stanna kvar i din lägenhet! Där är du säker i minst 60 minuter.
- På båda sidorna om fastigheten går räddningsvägar. Dessa finns till för att stegbil och/eller släckbil ska kunna komma åt att släcka och rädda nödställda. Räddningsvägarna får inte blockeras av parkerade bilar!