Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset.
Alla är skyldiga att känna till och rätta sig efter trivselreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!
Vi uppmanar alla medlemmar att delta på föreningsstämman och kandidera till styrelsearbetet så att vi gemensamt blir delaktiga i föreningens utveckling.
För vem gäller reglerna?
Trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.
Vad händer om trivselreglerna inte följs?
Enligt bostadsrättslagen kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar om trivselreglerna inte följs. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.
Har du frågor?
Har du funderingar över något som tas upp i dessa trivselregler är du alltid välkommen att ta kontakt med styrelsen.
Allmän aktsamhet och hänsyn
Trivselreglerna har tillkommit för att underlätta samvaron mellan föreningens medlemmar samt för att öka trivseln inom föreningen. Tänk på att vi lever i ett kollektiv och att vi alla måste ta hänsyn till våra grannar och övriga medlemmar i föreningen.
Tänk på att vara rädd om, och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med vicevärden eller fastighetsskötaren, i andra hand med någon i styrelsen.
Allmän säkerhet
Kontrollera noga att alla låsta dörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
Se till att dörrar till källarlokaler samt övriga gemensamma utrymmen, t ex dörrar till tvättstugor, bastu mm hålls låsta. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.
Brandsäkerhet
Av brandsäkerhetsskäl får ingenting förvaras i entré eller trappuppgång, såsom barnvagnar, cyklar o dyl. (gäller även all allmän yta i källaren).
Detta beror på att trappuppgången är en utrymningsväg och inte får innehålla föremål som kan hindra eller försvåra utrymning. Även små föremål kan i en rökfylld trappuppgång resultera i att människor ramlar och då blir oförmögna att ta sig ut på egen hand (Brandskyddslagen).
Var försiktig med eld. Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare.
Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Meddela fastighetsskötaren om kranar står och droppar.
Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen.
Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.
Följ reglerna gällande sophanteringen.
Störande oljud
Största möjliga hänsyn ska tas till dina grannar så att dessa inte störs. Före klockan 07.00 och efter klockan 22.00 dämpas musik och undviks spolning av vatten. Undvik också besök i tvättstugor och torkskåp för hämtning av tvätt och dylikt. Ljud från trappuppgångarna tränger lätt in i lägenheterna, varför särskild uppmärksamhet ägnas åt förflyttningen i trappan. Dörrar skall stängas och ej slängas igen. Om du blir störd vid upprepade tillfällen, kontakta i första hand den granne det gäller och prata om saken.
Tvättstugor
Torkskåp disponeras endast under respektive tvättpass. Den som ej disponerar tvättstuga får ej utan vidare disponera mangel eller torkskåp. Vid behov fråga den som disponerar tvättstugan. Du som ska tvätta är skyldig att känna till bestämmelserna för maskinernas skötsel samt att följa dessa bestämmelser. Efter avslutad tvätt är du skyldig att rengöra maskiner och utrymmen efter dig. Tänk på rengöring av golvbrunnar, “ludd” i torktumlaren och fack för tvättmedel i tvättmaskinen.
Lämna tvättstuga och maskiner i det skick du önskar finna dem när du själv kommer för att tvätta nästa gång.
Fel på maskiner anmäls omgående till fastighetsskötaren. Lämna aldrig en trasig maskin till nästa som ska tvätta.
Bastu
Det finns en bastu en halvtrappa upp i uppgången till vänster om soprummet (uppg. 13). Bastun bokar du på listan där. Var och en städar efter sig.
Cykelparkering
Cyklar parkeras i cykelställen på sidorna av fastigheten samt i cykelkällaren med ingång till vänster om gårdsentrén till 13A. Visa hänsyn med cykelutrymmet genom att transportera bort cyklar som ej mera används. Cyklar får inte parkeras på husets framsida.
Balkonger
Balkonger får inte användas för:
Eventuella balkongskydd ska vara i ofärgad segelduk. Det är inte tillåtet att sätta upp TV-antenner eller paraboler på fasaden.
Trädgården
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut. Gården är till för alla boende samt gäster och får gärna användas för arrangemang. Gårdsfester är ett populärt inslag och efter kl 22 håller vi ljudläget på en sund nivå. Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till fläckar eller på annat sätt skadar fastigheten. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.
Husdjur
Innehavare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten. Husdjur skall hållas under uppsikt så att andra boende inte besväras. Husdjur får gärna vistas men inte rastas inom föreningens tomtgräns.
I övrigt gäller sunt förnuft och en vänlig inställning så kommer vi alla överens.