Vid fikarasten på Vannaröds slott i Sösdala visade det sig att det var sista säsongen för slottets krögare som avser att sälja sin restaurang.
På Hässleholmsgården var dock allt som vanligt, där bara pågår det när julen närmar sig. Korvar, senap, sylt, bröd, ost, små tomtar, smycken, fårskinn, virkat och stickat, hemslöjdade tomtar, polerade skärbrädor och så en hel del annat som lockar beroende på plånbok och intresse.
På väg mot Hurva serverade Buss-Lennart den förfärliga historien om Hurvamördaren – extra ordinarie fjärdingsmannen Tore Hedin som en natt i augusti 1952 på olika sätt tog ihjäl nio personer innan han dränkte sig i Bosarpssjön.
Hurva Gästis serverades en mer smaklig spis i form av julbord med sill, lax, renkött, skinka, får och så ostar och godis. Självklart fanns det också köttbullar och prinskorv för dem som var noga med jultraditionen. Oavsett så behövde ingen åka hem hungrig.
På Hurva Gästis har samma krögare lagat och serverat mat de senaste fyrtio åren. Imponerande.
Buss-Lennart tillsammans med kompisen Lars skötte underhållningen. Lars med dragspel trots att trumpet är hand favoritinstrument. Repertoaren präglades av gamla godingar.
Stämningsfullt började snön falla när bussen lämnade Hurva. Tillbaka i Malmö på Munkhättegatan snöade det ymnigt. Senare på kvällen och natten blev det ”snökaos” med avstängda vägar och inställda tåg. Skåne är inte så bra på att hantera vinter.
Sammantaget överträffade utflykten med Vannaröds slott, Hässleholmsgården och Hurva Gästis alla förväntningar. Enkelt, anspråkslöst och hur bra som helst.
Är du intresserad att veta mer om Vannaröds slott så innehåller historien om byggnaden kärlek, död, ekonomiskt trassel, rika arvbagerskor till whisky-imperier och ett brödrapar som gifter sig med systrarna Montgomery. Ibland innehåller slott hela romaner. Läs om Vannaröds slott.