Sedan en tid tillbaka har vi brottats med förhöjda värden av legionella och även om värdena har gått ner, har vi ännu inte riktigt kommit i mål. För att komma till rätta med detta, har vi haft en maskin stående som doserar ut salt i varmvattnet. Detta ska hjälpa till att lösgöra biofilmen i vattenrören och därmed ta bort grogrunden för legionella. Den dödar inte legionellabakterier, utan gör det svårare för bakterierna att få fäste och överleva. Utöver detta har vi även höjt temperaturen på varmvattnet en aning, samt kör en extra höjning natten mellan söndag och måndag i ett par timmar.
Det ingår i styrelsens ansvar att vidta åtgärder för att minimera förekomsten av legionella. Eftersom de åtgärder som hittills gjorts inte varit tillräckliga, innebär det att vi måste gå vidare med fler åtgärder i kampen mot förhöjda värden av legionella.
I våra hus har vi varmvattencirkulation (VVC) som innebär en ständig cirkulation av varmvattnet. Detta gör att du får varmt vatten i din blandare ganska omgående, istället för att behöva vänta 30-60 sekunder innan värmen kommer. Vi styr temperaturen på det vatten som går ut från undercentralen och mäter temperaturen på det vatten som kommer tillbaka i VVC´n.
Legionella är en bakterie som har sin tillväxt i temperaturer mellan 20-45 grader C. Det innebär att vi aldrig riskerar legionella i kallvattnet, utan bara i varmvattnet. Såsom det är nu i föreningen ligger VVC-temperaturen för lågt. Den ska vara 50 grader eller över. Och om vi höjer temperaturen ytterligare på varmvattnet, riskerar vi alla att skålla oss, vilket inte är en bra lösning. Man kan leka med tanken att öka flödet i VVC´n, cirkulera mer vatten och därmed få en högre returtemperatur. Det är redan gjort, till bristningsgränsen för vad våra rör klarar av och är anledningen till att vi har återkommande läckage på våra VVC-rör.
Grundproblemet vi har är att varmvattnet tappar för mycket värme och därmed får vi för låga temperaturer. Detta sker genom värmeavgivning i rören, handdukstorkarna och även överläckage* i blandare.
*=överläckage innebär att blandaren läcker över kallvatten till varmvatten / VVC i stängt läge. Hur du kontrollerar detta finns på vår hemsida under “Renovering och underhåll”
Vi har försökt att åtgärda för låga returtemperaturer, genom att förändra förutsättningarna för det varmvatten vi skickar ut, men det har tyvärr inte varit tillräckligt. Nu måste vi angripa problemet från andra hållet, dvs hur behåller vi temperaturen - hur minskar vi värmeavgivningen?
I kampen mot legionella har vi varit i kontakt med flera (oberoende av varandra) entreprenörer och de är eniga i att källan till att vi inte får upp rätt temperaturer är de handdukstorkar som är kopplade på VVC. Att installera handdukstorkar på VVC är något som inte längre är godkänt och föreningen har sedan ett antal år tillbaka förbjudit att dessa återansluts i samband med badrumsrenovering.
I detta arbete har vi haft kontakt med BRB Tech som hjälpt oss att se över vår anläggning och identifiera brister, som vi kan åtgärda. Vi har fått en handlingsplan för hur vi bör angripa problemet och vi kommer som en första etapp göra tre åtgärder, varav två påverkar dig som boende. Skulle detta inte vara tillräckligt, kommer vi att fortsätta enligt den plan som finns och arbeta vidare med svagheter i vår anläggning.
I detta nu har det gått ut ett förfrågningsunderlag till ett antal entreprenörer och innehåller tre åtgärder. Entreprenören kommer att få i uppdrag att:
*=vill du ha kvar din gamla handdukstork, efter att den är bortkopplad går det bra.
Projektstart handdukstork och VVC
Som ett första etapp med start 5/8 -24 (vecka 32), kommer vi nu att genomföra:
Vi har nu genomfört en upphandling på detta och vi fick in tre anbud. Styrelsen valde att gå vidare med AG Malmström som entreprenör av detta projekt. De kommer att påbörja sitt arbete i vecka 32 och inleder med ett första besök, där de inventerar samtliga lägenheter. Därefter gör de en tidsplan och plockar bort en eventuell handdukstork vid besök nummer 2. De kommer att i god tid avisera när de behöver komma in hos dig.
Det är din skyldighet som bostadsrättshavare att lämna tillträde för denna entreprenad. Detta gör du genom att antingen vara hemma och släppa in dem eller lämna in nycklar enligt den instruktion du får. Den som inte lämnar tillträde till sin lägenhet, kommer att få betala den extrakostnaden som uppstår, 3750 kr (3000 kr +moms). Vidare behöver du plocka undan för det arbete som behöver utföras just i din lägenhet. Vad som gäller hemma hos dig, utgår vi från att AG Malmström kommer att informera om i samband med inventeringen.
Nästa meddelande om denna entreprenad kommer att komma direkt från AG Malmström, där de berättar när de behöver ha tillträde till din lägenhet för ett första besök.
Vi vill med denna skrivelse hälsa AG Malmström välkomna till oss och poängtera att de extrakostnader föreningen får, kommer att debiteras vidare till den som ansvarig för det.