Brandskydd

Brandskyddspolicy för Brf Nunnan

En brand är bland det värsta som kan hända Brf Nunnan. Vid brand kan personer och byggnader komma till skada. I värsta fall kan en brand innebära allvarliga personskador, ett allvarligt avbräck för vår verksamhet och dessutom riskerar vi vårt goda namn.

 Därför är det viktigt att vi systematiskt arbetar med vårt brandskydd så att ökad kunskap och mental beredskap hos alla våra medlemmar och hyresgäster tillsammans med funktionell utrustning förbättrar vår beredskap mot brand.

 Alla som bor eller arbetar i Brf Nunnas byggnad skall känna till hur de ska förebygga brand samt vad de skall göra om brand utbryter i den egna lägenheten eller i byggnaden i övrigt.

 Brandskyddsanordningarna skall kontrolleras regelbundet och hållas i brukbart skick.

 Brandskyddsregler

Håll trapphuset rent från brännbart material och sådant som kan stå i vägen vid en utrymning (exempelvis cyklar, barnvagnar, kartonger och liknande). Fri gångbredd i utrymningsvägar (trapphus och korridorer) måste ovillkorligen vara minst 90 cm.

Minska risken för anlagda bränder genom att hålla dörrar till källare och andra gemensamma utrymmen låsta. Förvara heller inte brännbart material intill husfasaden eller i trapphuset.

Förvaring av brännbara vätskor och fyrverkerier i källare och vindsförråd är förbjuden.

I lägenheten får endast mindre mängder med brandfarliga vätskor förvaras.

Exempel: lösningsmedel, spolarvätska, bensin och gaser. Gasolflaskor skall förvaras på balkongen i förekommande fall.

Grillning är förbjuden på balkonger.

Rökning får ej förekomma i trapphus och andra gemensamma utrymmen.

Eventuella brister (t ex felaktiga branddörrar, blockerade utrymningsvägar, trasiga armaturer eller om något förvaras olämpligt ur brandskyddssynpunkt) som upptäcks rörande brandskyddet skall rapporteras till fastighetsskötaren eller styrelsen.

Lägenheten

Du som boende kan på många sätt bidra till ökad brandsäkerhet i din bostadsrätt. En fungerande brandvarnare i lägenheten är det lag på och är enligt brandförsvaret allra viktigast. Ta därför som vana att regelbundet kontrollera funktionen av brandvarnare i din lägenhet. För er som bor i en större lägenhet kan det vara nödvändigt med flera brandvarnare- en enda är oftast underdimensionerat.

När du renoverar i din lägenhet finns det krav på behörighet för ”Heta arbeten” och håltagning i brandcellsgränser

”Heta Arbeten” är arbeten som utförs med verktyg som alstrar värme eller avger gnistor. För att få utföra Heta Arbeten måste hantverkaren som ska göra detta ha behörighet och även vara kunnig om de stora brandrisker som Heta Arbeten medför. Styrelesen kräver att detta tillstånd uppvisas innan arbetet utförs. Läs mer på .hetaarbeten

Det finns även krav på krav på om en renovering innebär håltagning i brandcellsgräns ska skriftligt tillstånd från inhämtas en firmatecknare. Efter avslutat arbete skall rapport omgående lämnas enligt vad som anges på tillståndet.

Om det börjar brinna

Om det börjar brinna gäller följande: 1) RÄDDA 2) LARMA 3) SLÄCK

1) Rädda först dem som är i livsfara, men utsätt inte dig själv för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Därför måste du ner under röken, nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr, öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid.Varna alla som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.

2) Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

3) Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en handbrandsläckare och spruta mot glöden inte på lågorna.

Detta är normalt den ordning som rekommenderas. Men det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera. Om ni är flera som kan hjälpas åt kan ni göra flera åtgärder samtidigt.

Använd inte hissarna.

Du kan läsa mer om brandskydd i broschyren ”Brandsäkerthet i flerbostadshus” som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger ut.