Miljörummet
Glas, metall, plast, tidningar, kartonger (hopvikta!) ska placeras i anvisade behållare. Det är viktigt ur miljöhänseende att detta respekteras.
Det kan hända ibland när man kommer ner i vårt miljörum att något kärl man ska slänga i överfullt. Då får man inte ”toppa” så locket inte går att stänga, lägga soporna i fel kärl eller ställa sopor på golvet utanför kärlet! Det kan vara bra att känna till med vilken frekvens de olika kärlen töms så kan man planera när det är läge att gå ner igen om ett kärl skulle vara fullt!
Tänk på att all sortering är till för att man ska kunna återvinna vårt avfall. Det innebär att man t.ex. inte kan kasta tidningar i en plastpåse i kärlet för tidningar utan att ta ut tidningarna ut plastpåsen. Detsamma gäller såklart alla de andra kärlen också, var sak på sin plats! Här finns en guide från VA-SYD hur du sorterar dina sopor: Sorteringsguide.
Tömningsschema av kärlen
Matavfall: Varje vecka på torsdagar
Papp/kartong: Varje vecka på tisdagar
Tidningar: Varje vecka på tisdagar
Plast: Varje vecka på måndagar
Flaskor och glas: Var 4:e vecka på måndagar
Metall: Var 4:e vecka på måndagar
Glödlampor och batterier töms vid behov (av styrelsen)
OBS! Vi har inte tömning av elavfall! Det måste du själv lämna på Sysavs återvinningscentral eller om det är mindre elektriska apparater har Hemköp en behållare vid entren där man kan lämna det. Som elektronikavfall räknas alla saker som har sladd eller drivs med batteri, vilket innebär allt från batteridrivna leksaker till hårfönar till vitvaror.
Om du har stora kartonger, t.ex. efter möbelinköp etc., får dessa inte slängas eller ställas i miljörummet utan du måste själv forsla bort dessa. Mer information om vad som får kastas var kan hittas på Sysavs hemsida: www.sysav.se
Om något sopkärl visar sig vara fullt en dag då du har mer att kasta så är det jättetråkigt, men du ombes då komma tillbaka en annan dag för att försöka på nytt – eller personligen lämna dem vid en återvinningsstation. Du får inte ställa dina sopor på golvet eller bygga ett berg av sopor som sticker upp ur kärlen. Om sophämtarna inte kan stänga locken på kärlen så händer det att de vägrar tömma dem.
Övriga grovsopor får absolut inte slängas i soprummet! Det åligger den enskilde lägenhetsinnehavaren att själv ombesörja bortforsling av sina egna grovsopor.
Hushållssopor får på inga villkor placeras i grovsoprummet. Tänk på att fastighetsskötaren också ska trivas i vår förening,
Sopnedkastet
Det är endast tillåtet att kasta ner sopor i sopnedkastet mellan kl. 07:00-22.00!
Orsaken till detta är de störningar som det orsakar boende på de nedre våningsplanen p.g.a. sopnedkastets konstruktion.
Sopnedkastet är enbart till för restavfall, d.v.s. enbart de soporna som inte är matavfall eller kan sorteras i något av de övriga kärlen för sopsortering i vårt miljörum eller ska lämnas på återvinningsstation. Det är mycket viktigt att ni inte slänger matavfall i sopnedkastet då detta skulle kunna innebära att vi måste stänga det!
Luckan till sopnedkastet lämnas ibland öppen. Det innebär att det snabbt luktar sopor i vårt trapphus, vilket inte är så trevligt. Därför ber vi alla att känna en extra gång att luckan till sopnedkastet blir stängd efter du slängt din soppåse.
Matavfall
Varför ska man sortera matavfall?
Från VA-Syds hemsida:
”Varför ska vi samla in matavfall? Kommunfullmäktige i Malmö och Burlöv fattade beslut om obligatorisk matavfallsinsamling i december 2011. Beslutet innebär att alla hushåll och verksamheter ska sortera ut sitt matavfall.” D.v.s. det är inte frivilligt att sortera matavfall.
Från den 6 juni 2014 sorterar alla lägenhetsägare i Brf Nunnans sitt matavfall. Detta innebär att man ska slänga påsen med matavfall nere i miljörummet i någon av de två bruna kärlen som enbart är för matavfall. Nya papperspåsar för sorteringen av matavfall finns också i miljörummet.
Lägg allt matavfall i papperspåsen
Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), lite servetter och hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet. Viktigt att det bara är papperspåsar som slängs i tunnan för matavfall.
Sortera följande som matavfall:
Matrester, både tillagade och råa
Kött, ost
Pasta, ris
Grönsaker
Rotfrukter
Frukt
Bröd, kakor, kex och godis
Fisk, fiskrens, skaldjursrester
Äggskal
Te (även påsar)
Kaffe (även filter)
Det här är inte matavfall
Plastpåsar och blöjor märkta som ”biologiskt nedbrytbara varor” får inte läggas bland matavfallet eftersom dessa inte kan brytas ner i biogasanläggningen, inte heller följande:
Plast
Kattsand
Jord
Blommor
Aska
Stearin
Snus
Cigaretter
Tuggummi
Ingen plast!
Lägg aldrig plast i matavfallet. Inte ens så kallade ”nedbrytbara plastpåsar”.
Du hittar allt detta och mycket mer på VA-Syds hemsida: Matavfall instruktioner