Renovering

Brf Oshögavången har ett omfattande regelverk för vad som gäller när du renoverar bostadsrätten. Dessa regler har tillkommit efter dyrköpta misstag, och är till för att skydda både dig som bostadsrättsinnehavare och föreningen. 

OBS! LÄS IGENOM ALLT PÅ SIDAN INNAN NI PÅBÖRJAR NÅGON RENOVERING!

Blankett "Ansökan om tillstånd för lägenhetsrenovering" finner du längst ned på denna sida.

En av de största fördelarna med att vara innehavare till en bostadsrätt är möjligheten att själv få påverka över standard och stil på sitt hem. Större renovering, som till exempel bad och kök, måste anmälas på nedanstående blankett, och godkännas av styrelsen. Ett sådant godkännande tar ca 1-2 månader. Det är förbjudet att ändra planlösningen, och bärande väggar får aldrig rivas.

Ett bra riktmärke är att alla förändringar som rör ytskikt – så som att måla om, ta bort innerdörrar eller byta köksskåp – går bra att göra utan styrelsens tillstånd.

Innan ett arbete påbörjas är det viktigt att ta reda på exakt hur underhålls- och reparationsansvaret är fördelat i just din bostadsrättsförening, vilket framgår av föreningens stadgar. Om du vill göra renoveringar som påverkar ledningar för exempelvis avlopp, värme eller vatten eller bärande väggar behöver du ett godkännande av styrelsen.

 

Vid felaktigt utförda renoveringar kan föreningen komma att kräva att du återställer/åtgärdar lägenheten. Detta brukar först uppdagas vid avflyttning, och kan ställa till det rejält för samtliga inblandade parter. Vid skador som uppkommer på grund av utförda renoveringar, kan du som bostadsrättsinnehavare bli skadeståndsskyldig. Det är dessutom en förverkandegrund för situationen då en bostadsrättshavare utför en otillåten åtgärd i sin bostad, vilket innebär att den som gör en sådan åtgärd i värsta fall kan bli uppsagd från sin bostadsrätt.

Tänk på att viss renovering även kräver godkännande från Stadsbyggnadskontoret, bygglov.

Läs igenom våra stadgar, §31 till §37 (ni finner våra stadgar här på hemsidan), samt våra ordning- och trivselregler. Är något oklart - kontakta styrelsen för svar och godkännande.

 

Ansökan

All renovering som omfattar eller påverkar föreningens gemensamma installationer samt byggnadens konstruktion måste godkännas av styrelsen innan den påbörjas. Exempel på renoveringar som kräver godkännande är flytt av eller ändring av el-, vatten- och avloppsledningar/golvbrunn, ventilationssystem och/eller rivning av vägg. Om du känner dig minsta osäker på om det kräver tillstånd - fråga först.

Skriftlig ansökan gällande den planerade renoveringen ska lämnas in till styrelsen. Räkna med en handläggningstid på ca 1-2 månader. Vid enklare renoveringar går det snabbare.

Tillfällig avstängning av el/vatten görs endast i samråd med vicevärd och det ska anmälas i god tid.

 

Efter godkännande

Vid godkännande från styrelsen skall all våtrumsrenovering ske av våtrumsbehörig hantverkare, certifierad av Byggkeramikrådet eller GVK.
Kvalitetsdokumentation skall lämnas till styrelsen. Läs mer om detta på: www.bkr.se/fakta/branschregler eller www.gvk.se/branschregler 

För VVS-arbeten gäller: Säker vatteninstallationanvisningarna. Läs mer om detta på: www.sakervatten.se/branschregler 

Byte av golvbrunn bekostas av föreningen (dock ej ev flytt av sådan) och sker endast av föreningen anlitad hantverkare. Alla el- och installationsarbeten skall ske av behörig elektriker. Gällande installationsregler skall följas.

 

Under renoveringen

Under renoveringen är det viktigt att du visar hänsyn till dina grannar. En lapp i trappen som förvarnar om stundtals höga ljud och hur lång tid renoveringen förväntas pågå underlättar för alla. Även lägenhetsnummer, namn och telefonnummer bör stå med.

Du är själv ansvarig för anlitade hantverkare, samt att de är införstådda med föreningens regler.

-Arbete får endast ske vardagar kl 08 - 20, samt helgdagar 09 - 20.
-Allt nedsmutsande arbete skall ske inne i lägenheten och inte i trappuppgångar eller på gårdarna.
-Damm och nedskräpning i trappuppgångar skall städas efter varje arbetsdags slut.
-Byggavfall får ej lämnas i föreningens miljöhus, ej heller större mängder emballage.
-Byggavfall/rivningsavfall får ej placeras i trapphus eller utanför huset, inte ens temporärt. Avfallet skall transporteras bort omgående.
-Under renoveringen måste ytan framför våra portdörrar vara fri, det är förbjudet att täcka för utrymningsväg.

 

Omfattande renoveringar

Efter genomförd renovering skall bostadsrättsinnehavaren behålla intyg på att allt är fackmannamässigt utfört. En köpare av bostadsrätten tar över ansvaret för tidigare utförda renoveringar och bör se till att den får alla papper på utförda renoveringar av säljaren. Det rekommenderas alltid att man tar en auktoriserad besiktningsperson till hjälp att besiktiga lägenheten innan man köper bostadsrätt. (Föreningens tillsyn är inte samma sak som en besiktning.) 
Föreningen kan komma att begära tillträde till bostadsrätten för att kontrollera att alla regler följts vid renoveringen.

 

Lycka till med ditt projekt!