Mät temperaturen

I din lägenhet ska det vara minst 20 grader.

Tycker du att det är kallt kan du börja med att mäta temperaturen hemma hos dig. Du mäter temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.

Visar termometern lägre än 20 grader kan du kontrollera:

  • Har du möblerat tätt framför elementet? Då kan soffan eller sängen hindra värmen från att sprida sig i rummet.
  • Har du hängt gardiner framför termostaten? Då kan den känna av en högre temperatur än det är i rummet och slå av värmen.
  • Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en felanmälan till föreningens fastighetsförvaltare.
  • Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp.
  • Om elementet inte sätter igång kan det behöva luftas. Du får gärna lufta elementen själv och använder då en luftningsnyckel. Behöver du hjälp så kontakta föreningens fastighetsförvaltare. 

Om du har kontrollerat alla punkter ovan och det ändå är kallt i lägenheten 4-5 dagar efter väderväxling kan det ha uppstått något problem i ett enskilt element eller i värmesystemet. Kontakta fastighetsförvaltaren så kan de kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat har hakat upp sig.

Drag från fönsterventiler

Våra i hus Brf Randers ventileras med hjälp av självdrag. Det innebär att frisk luft kommer in genom en så kallad springventil som sitter vid fönstret. Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det.

Ventilen ska alltid vara öppen, även på vintern. Och du ska inte täta ventilerna och hindra luften att komma in. Då sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.