Nyckelsystem
Varje lägenhet får följande:
3 nycklar till ytterdörr och förråd + blå plastnyckel för att göra kopior
2 nycklar till barnvagnsförråd vid hus 6
Gäller endast lägenheter övre våningsplan: Nyckel till brandlarms-centralen.
Brandvarnare
Alla lägenheter på andra och tredje våningen är utrustade med brandvarnare kopplade till en brandcentral. Brandcentralen är inte kopplad till SOS-alarm. Börjar det brinna kommer det att tjuta, men ni måste själv ringa brandkåren. Brandcentralen har backup-batterier på insidan för att fungera vid strömavbrott. Är batterierna dåliga kommer anläggningen att tjuta och lampan där det står "Strömförsörjningsfel" kommer att lysa. Dessa batterier har en livslängd på ungefär fyra år. För att komma komma åt batterierna lossar man på två fästen på ovansidan av brandcentralen. På insidan hittar man två 12V-batterier. Exempel på modeller som passar är XLT12-7, NP7-12 och BS127N.
Lägenheterna på första våningen har ingen brandcentral. Där sitter batterierna i varje brandvarnare istället.
Elmätarbeteckning
Föreningen har IMD-el, dvs du har ingen egen elmätare och inget eget elabonnemang.
Ventilation
Köksfläkten i köket är ett så kallat FTX-aggregat. Det är ett aggregat som utöver att fungera som en köksfläkt även sköter frånluft och tilluft. Här är även en inbyggd värmeväxlare för att ta vara på värmen i frånluften och värma upp tilluften vintertid. Den stora kåpan är lätt att lossa på genom att vrida på de två skruvarna bakom de två små plastkåporna. Innanför sitter två filter som ska bytas var sjätte månad. Dessa beställs lättast från Swegons egna hemsida: https://www.casabutiken.se/filtersats-swegon-casa-r3-smartr85
Värme
Reglera värmen i lägenheten genom att justera radiatorventilen. Fastigheterna har ett centralt och automatiskt luftningssystem, vilket innebär att lägenheterna har ett väldigt litet behov av att lufta radiatorerna. Eventuell luftning av radiator ska utföras av fastighetsskötaren. Kontakta HSB Felanmälan för hjälp.
Sophantering - källsortering
Varje huskropp har sina kärl vid gaveln på huset. Det är inte tillåtet att slänga sina sopor i andra kärl än de som hör till det egna huset! Enda undantaget är om kärlen är fulla, då ska man gå till annat kärl. Det är inte tillåtet att lämna sopor på backen alternativt stapla i kärlet så det ej går att stänga locket.
Vi har två typer av kärl, ett för matavfall samt ett för restavfall. Endast matavfall i för ändamålet avsedd påse får slängas i kärlet för matavfall.
Vid den stora parkeringen mellan husen finns även kärl för trädgårdsavfall. Endast organisk material slängs här. Ej krukor, jordsäckar osv.
Endast restavfall får slängas i kärlet för restavfall. Det är varje medlems skyldighet att aktivt källsortera och informera samtliga i hushållet om vad som gäller.
Plast, metall, glas och papper slängs tillsvidare vid någon av Vellinge kommuns återvinningsstationer. Dessa återvinningsstationer kommer att försvinna i framtiden och föreningen kommer att tvingas skaffa egna behållare för detta.
Mer info om sortering finner du under Min bostad --> Sophantering Källsortering.