Nyhetsbrev Augusti/September 2024

30 augusti 2024 Då är sommaren förbi och vardagen gör sig återigen.....

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Augusti/September 2024


Då är sommaren förbi och vardagen gör sig återigen påmind.
Hoppas att alla haft en skön sommar!

Här kommer första nyhetsbrevet efter sommaruppehållet.

Ventilation
Köksfläkten i köket är ett så kallat FTX-aggregat. Det är ett aggregat som utöver att fungera som en köksfläkt även sköter frånluft och tilluft. Här är även en inbyggd värmeväxlare för att ta vara på värmen i frånluften och värma upp tilluften vintertid.
Aggregatet är den enskilda innehavarens ansvar att sköta om, tex utföra filterbyte.
Den stora kåpan är lätt att lossa på genom att vrida på de två skruvarna bakom de två små plastkåporna. Innanför sitter två filter som ska bytas var sjätte månad. Dessa beställs lättast från Swegons egna hemsida: https://www.casabutiken.se/filtersats-swegon-casa-r3-smartr85

Nytt från och med i år är att föreningen har tecknat ett serviceavtal med ÖresundsTeknik. Detta innebär att anläggningen kommer att funktionskontrolleras en gång per år och då kommer ett av de två nödvändiga filterbytena att genomföras. Det andra filterbytet ansvarar du fortfarande själv för. Kostnaden för funktionskontrollen och det samtidiga filterbytet bärs av föreningen men det är fortfarande den enskilde innehavaren som står för eventuella reparationskostnader om fel uppstår. (precis som tidigare alltså)
Mer information kommer!


Skötselanvisning vitvaror
Vi vill passa på att påminna om att skötselanvisning vitvaror finns att tillgå under “Min bostad” på föreningens hemsida. Viktigt att skötselanvisningarna följs, speciellt på kyl&frys.
På kylen kan det tilläggas vikten av att dräneringshålet inuti rengöres med regelbundna mellanrum. Detta tillsammans med regelbunden rengöring av baksidan förebygger läckage. Vi har haft ett par läckage och det är inte säkert att försäkringen gäller om orsaken är bristande underhåll.


Uthyrning i andra hand
Du som äger en bostadsrätt kan få hyra ut din lägenhet om föreningen går med på det eller hyresnämnden lämnar tillstånd till det.
Ansökningsblankett finner du på föreningens hemsida.
Om du låter någon annan använda din bostadsrätt självständigt är det en uthyrning i andra hand. Det saknar betydelse om du tar ut hyra. Du får hyra ut i andra hand endast om bostadsrättsföreningen godkänner det. Om föreningen inte tillåter det kan du som vill hyra ut söka tillstånd i hyresnämnden.
Skulle du hyra ut i andra hand, mot eller utan betalning, utan att ha samtycke eller tillstånd riskerar du att förverka bostadsrätten. Det betyder att du förlorar rätten till bostaden.


Potthål på parkeringarna
Vi har startat arbetet med att upphandla en reparation. Mer information kommer!


Städning av balkong
För boende plan 2 är det viktigt att tänka på att grannen under tex kan få sina trädgårdsmöbler nedstänkta vid rengöring av balkongen.
Styrelsen uppmuntrar till en god dialog grannar emellan där man tex kommer överens om dag samt tidpunkt för rengöring så att grannen under kan flytta på sådant som man inte vill ha nedsmutsat.

Justering avgift parkering
Månadsavgiften för parkering har inte justerats upp en enda gång under föreningens livstid.
Detta medan föreningens kostnadsbild under dessa år markant stigit i takt med den generellt höga kostnadsutvecklingen i Sverige.
Av den anledningen justeras månadsavgiften from 241001 till 340:- inkl moms/månad för fast plats och 440:- inkl moms/månad för icke fast plats.


IMD El samt Vatten
Vi påminner om att det är upp till fem månaders eftersläpning på dessa i faktureringen. Detta innebär alltså att om du säljer och flyttar så kommer du fortfarande bli fakturerad IMD ett tag efter att du avflyttat.


Vattenutkast
Föreningens vattenutkast är endast till för föreningens gemensamma ytor. Till all egen bevattning, tvätt av möbler, cyklar och andra fordon, husdjur, fyllning av barnpool etc etc skall vatten från egen kran användas.

Fönster och spanjoletter
Spanjoletter samt övriga rörliga delar måste du smörja 1-2 ggr per år. Tydligt tecken på att det behöver smörjas är att handtaget "kärvar". Använd låsolja/låsspray. Hur du gör hittar du på föreningens hemsida "Drift- och skötselanvisningar". Om du inte smörjer riskerar du att spanjoletten går sönder och måste bytas. Enbart materialet kan kosta uppemot 1000:-.....

MVH
/Styrelsen