Nyhetsbrev Oktober

27 oktober 2022 Då var hösten här igen! Kanske vår finaste årstid? Till er som är nyinflyttade i föreningen: Välkomna!

Arbetet med att planera budgeten för nästa år har påbörjats och där är en hel del jobb att utföras för att få en bättre träffsäkerhet än vad vi haft. Omvärldsläget gör det såklart väldigt svårt att träffa helt rätt.

Just nu försöker vi avsluta vårt elavtal hos E.on och gå över till HSB:s kollektivt upphandlade elavtal. Detta elavtal kostar i nuläget 0.66kr/kwh vilket är långt mer fördelaktigt än vad E.on kan erbjuda. Initialt gäller detta bara fastighetsabonnemangen vilket gynnar föreningen, men vi förbereder för att gå över till IMD för de boende gällande el också. Redan nu mäts varm och kallvatten individuellt till väldigt fördelaktiga priser. Vi vill åstadkomma samma sak med elen också.  Med en individuell mätning och debitering för de boende så slipper de boende stå för egna elavtal och slipper därmed abonnemangsavgifter osv. som är en så betydande del av elräkningen. Att bara betala för förbrukad el till ett lågt pris/kwh kommer att leda till många sparade hundralappar i månaden för de boende. Vi hoppas att alla tycker det är okej att vi håller på att förbereda denna stora förändring. I skrivande stund har vi ingen aning om hur mycket årsavgiften behöver justeras till nästa år, men alla vet om att räntorna gått upp i en rasande takt och vi har ett lån på ca 23 miljoner som löper ut i februari. I nuläget vet vi inte vad bankerna kommer att erbjuda oss för ränta, men räntan kommer såklart att vara högre än vad den har varit. Förhoppningsvis kan åtgärder med el-abonnemangen kompensera en del av detta.

Ett annat sätt att spara pengar i föreningen är att se över sophanteringen som vi nämnt tidigare. I skrivande stund har vi redan gjort ändringen att dra ner sophämtningen till en gång i veckan i stället för två. Detta gör vi eftersom vi sett att sopkärlen sällan blir fulla innan tömning. Denna åtgärd sparar oss nästan 1000kr/hushåll/år men den ställer också höga krav på de boende att verkligen sortera rätt. Tyvärr har vi sett en del skräckexempel på sistone och framförallt handlar det om att skrymmande pappkartonger slängs i kärlen för restavfall. Vi i styrelsen vill inte bli några ”soppoliser”, det har vi inte tid till. Ni som sorterar fel eller dumpar grovsopor vid sidan om sopkärlen kommer inte undan ostraffat, det kostar att sortera fel. Det som är synd är att alla oskyldiga grannar får vara med och betala notan…

Så för att förtydliga så ska allt som inte räknas som restavfall eller matavfall slängas på återvinningstationen på andra sidan Bruksvägen. Till er som vill göra rätt, men inte vet vad som gäller, gå in på: https://www.vasyd.se/Artiklar/Sortera-och-atervinn/Hur-ska-jag-sortera och läs!

I föreningen har vi två soptunnor för trädgårdsavfall. Dessa töms en gång i veckan mellan vecka 11-47. När dessa tömts för sista gången kommer vi att plocka undan dessa för att de inte ska riskera att fyllas för att sedan stå fulla ända fram till våren. Har ni julgranar som ska kastas efter jul så kör med dessa till en återvinningsstation.

Slutligen så vill vi ändå påpeka att styrelsearbete är väldigt spännande och inte alls så tråkigt som det kan verka. Bor man i en bostadsrättförening så borde det ligga i allas intresse att engagera sig då man trotsallt betalat/betalar mycket pengar för att bo där. Alla vill säkert att pengarna ska gå till något bra, men det är först när man sitter med i styrelsen som man har makt att göra förändringar på riktigt. Valberedningen kommer som vanligt att leta kandidater att nominera inför årsstämman i sinom tid men skulle någon känna redan nu att detta kan vara intressant så tveka inte att ta kontakt med oss så ska vi koppla er samman med valberedningen!

Mvh Erik Bengtsson, Ordförande