Nyhetsbrev September

25 september 2022

Det var inte längesen vi hade kräftskiva på gräsmattan bredvid grusparkeringen och nu är plötsligt gräsmattan borta. Arbetet med att bygga en parkering där har påbörjats. Man har även stängt av en del av grusparkeringen för att förbereda för laddstolpar. Detta är laddstolpar till Brf Sockerpärlan, det nya huset som byggs på andra sidan vägen. Som tidigare nämnts så kommer hela grusparkeringen förutom en plats att tillfalla Brf Sockerpärlan nästa höst när de boende flyttar in. När föreningen byggdes bestämde Vellinge kommun att vi skulle följa en parkeringsnorm på 1,6 p-platser/hushåll. Vi närmar oss helt klart ett läge där platserna börjar ta slut och att vi kanske måste se över reglerna kring de reserverade platserna för att det ska bli så rättvist som möjligt. Där finns 54 reserverade platser och från början fick varje hushåll en plats var. När det visade sig att många av de reserverade platserna inte användes så släpptes det fritt att ha mer än en plats. Det är trots allt bättre för föreningen om alla platser används då parkeringarna är en betydande inkomst. Vi kommer att återkomma i frågan..

 

Många känner oro över stigande energipriser och en del har säkert läst om E.on:s utspel om att höja fjärrvärmepriset med 20%. Vi vill bara förtydliga att vi inte är anslutna till fjärrvärmenätet utan vi värmer upp husen själv med ett vattenburet system som värms av luftvärmepumpar som sitter på gavlarna av varje huskropp. Dessa drivs dock av el och elpriserna är vad de är. Vi har fått in förslag om att t.ex. släcka fasadbelysningen nattetid. Det är ett jättebra förslag, men den besparing detta innebär är i det närmsta obefintlig(sitter ledlampor i på några få watt) och sätts det i relation till den otrygghet som uppkommer med att ha mörkt runt husen så är det inte värt det. Vill de boende hjälpa till att hålla kostnaderna nere så görs det bäst genom att sänka inomhustemperaturen med någon grad och vädra klokt när det ska vädras. Låt inte dörrar och fönster stå öppna en längre tid. Var sparsam med varmvattnet och låt tvätten hängtorka istället för att använda torktumlaren. 

Alla elmätare har nu blivit utbytta i föreningen. Detta är inget vi bett om utan E.on har fått i uppdrag av regeringen att göra detta i hela Sverige och det ska vara färdigt till slutet av 2024. Kostnaden för bytet ingår i nätavgiften.

 

För några veckor sen höll Lantmäteriet på uppdrag av HSB ett informationsmöte angående att skapa en ny gemensamhetsanläggning där Rosenhyddan, Sockerpärlan, Parkhusen, Förskolan, radhusen vid Bokallén och andra framtida föreningar ska slås samman med Bruksparken till en stor samfällighet. Enkelt beskrivet så blir kostnaderna mindre om vi är många som delar på dem. Det kan t.ex. gälla underhåll av bäcken eller snöskottning på vintern. Tyvärr var de styrande i Bruksparken inte särskilt glada i denna idé så i nuläget återstår det att se vad som händer. 

 

Slutligen så måste jag meddela att jag och min familj kommer att flytta från föreningen den 1 december. Vi har redan en 3-årig dotter och väntar tillökning. När vi flyttade hit visste vi inte att vi skulle längta efter en trädgård så mycket som vi gjort(vi bor på andra våningen). Det logiska för oss var att köpa en villa inne i Vellinge nära mina föräldrar. Lyckligtvis har resten av styrelsen gett mig fortsatt förtroende att sitta mandatperioden ut.

 

/Erik Bengtsson, Ordförande