Värme inomhus vid höga utomhustemperaturer

07 maj 2020 Sommaren 2019 bjöd på extraordinärt höga temperaturer vilket såklart påverkade inomhustemperaturen...

Sommaren 2019 bjöd på extraordinärt höga temperaturer vilket såklart påverkade inomhustemperaturen också. Vi fick många frågor on ventilationen i våra lägenheter där många helt hade missförstått hur ventilationen fungerar.

Om nu sommaren 2020 skulle ha samma höga temperaturer på menyn så kan nedan vara bra att känna till.

"Det måste vara något fel på min ventilation för det är ju så himla varmt inomhus?" 

Vår ventilationsanläggnin har i likhet med så gott som alla system för lägenheter i Sverige ingen kylfunktion. Dvs att om det är 29 grader varmt utomhus så blir det följdaktligen varm luft som sugs in i systemet och varm luft som kommer ut ur systemet. Så länge som fläkten "brummar" och du hör eller känner att systemet blåser ut luft vid tilluftsventilerna i taket så är det alltså inget fel på fläktsystemet.

 

"Jag har mätt temperaturen och har 27 grader varmt! Föreningen är skyldig enligt lag att se till så det är svalt i min lägenhet! Eller?"

Föreningen har absolut ett ansvar för att boendemiljön är god, i alla aspekter. Men när det gäller höga inomhustemperaturer under tillfälliga värmeböljor är regelverket inte direkt glasklart. Det finns riktvärden (Folkhälsomyndigheten) som säger att under varmare perioder skall det i normala fall inte vara varmare än 26 grader inomhus och under tillfälliga värmeböljor i normala fall inte över 28 grader inomhus. Men det finns inga fastslagna definitioner för hur lång en "tillfällig värmebölja" faktiskt är. Under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Sommaren 2019 var ju extrem på många sätt och vis, så den tillhör inte direkt "normalsommaren". 

Viktigt att tänka på är att det är operativ temperatur som anges ovan. Det betyder att man måste mäta temperaturen på rätt sätt och rätt plats i rummet för att få jämförbara mätvärden. Väldigt förenklat kan man säga att om du mäter mitt i rummet på ca en meters höjd och inte i direkt solljus så får du ett värde som är någorlunda tillförlitligt. Också viktigt att komma ihåg att man mäter när man själv vidtagit de åtgärder som man kan. Se vidare i tipsen nedan.

 

Några tips man kan tänka på är:

Vädra företrädesvis nattetid eller tidigt på morgonen när temperaturen utomhus generellt sett är lägre än under dagtid. Om det nu är riktigt varmt ute under dagtid bör du undvika att vädra, även om det känns som att du har riktigt varmt inomhus. Chansen är nämligen stor att du har tex 25grader varmt inomhus men att det är närmare 30 grader utomhus vilket betyder att du bara tar in ännu varmare luft om du öppnar fönstret.

När du väl öppnar fönster på kvällen eller morgonen så försök öppna på flera ställen i lägenheten. Då ökar chansen till korsdrag vilket snabbare kyler ned.

Försök om möjligt att hålla innerdörrar öppna. Det gör att värme/kyla sprids ut jämnare vilket minskar risken för att konstruktionen värms upp och därigenom avger värme när utomhustemperaturen börjar sjunka. Ett stängt litet rum blir lätt ett "värmebatteri" som håller sig varmt långt efter att utomhustemperaturen sjunkit, så att hålla innerdörrar öppna hjälper till att snabbare kyla ned luften när du öppnar fönstret på inför natten.

Stora fönster mot de soliga väderstrecken kan öka temperaturen i ett redan varmt rum. Solens kortvågiga strålar omvandlas nämligen till värmeenergi när de går igenom fönsterglas och absorberas därefter av väggar och föremål. Värmen som utsöndras därifrån blir långvågig och kan inte passera ut genom fönstret igen. Värmen stängs inne och ökar inomhustemperaturen. Försök därför att stänga persienner, dra för gardiner eller tex hänga upp ett lakan som döljer fönstret under de timmar solen ligger på.

Stäng av eller dra ur sladden till apparater som genererar värme, exempelvis tv, dator eller stereo. Om du tex har två st datorer igång så avger de ganska mycket värme. Många prylar genererar värme även i stand by-läge. Även belysning alstrar värme.

Ugn, spis, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare kan alstra rejält mycket värme vid användning. Kanske en god sallad till middag istället för långkoket i ugnen?

Lägg is i en skål eller en långpanna och ställ den framför en fläkt. När isen smälter kyler den av luften och ger lindrande svalka.

Skölj handlederna med kallt vatten eller ta ett kallt fotbad. Tänk på att vara sparsam med vatten när det är torka. Att blöta en snusnäsduk i kallt vatten och binda runt huvudet lindrar också.

Och sist men inte minst, drick ordentligt med vatten! Vid extrema temperaturer behöver kroppen extremt mycket vatten!

MVH

/Styrelsen