Vid självdragsventilation försvinner varm luft ut genom luftkanaler, genom principen att varm luft stiger. Detta skapar undertryck i huset och luft tar sig då in genom ventiler eller otätheter i huset. Självdragsventilationen fungerar bäst på vintern, då temperaturskillnaderna mellan utom- och inomhusluften är större. Det är också på vintern den behövs som mest. Självdragsventilation fungerar också bättre i hus med flera våningar.
Självdragsventilation är mycket vanligt i äldre svenska hus. Fram till 70-talet byggdes de flesta husen med självdragsventilation.
För att det ska fungera optimalt så behöver värme, tilluft, överluft och frånluft samverka.
Värme
Radiatorer ska ej vara avstängda utan vara på. Värmen ökar ventilationen och förmågan att transportera bort fukt i lägenheterna via frånluften.
Vädra kan göras snabbt och ev kan värme dras ner/stängas av nattetid men ska vara på under resten av dygnet.
Om du ofta och under längre perioder håller fönster öppna gör att luft och golv/vägg ytor kyls ner och ökar risken för tex mögeltillväxt.
Tilluft
Fönster- och väggventiler ska alltid vara öppna för att frisk luft ska kunna komma in i lägenheten och för att frånluftningen ska fungera som tänkt.
Överluft (Ventilationsöppning på dörr)
Badrumsdörren ska normalt hållas stängd efter dusch för att förhindra att fuktig luft sprids i lägenheten.
Men badrumsdörren måste ha en ventilationsöppning i överkant eller underkant så friskluft kan passera in i badrummet och vidare transportera bort fukt via frånluftsventilen i badrummen.
Detta gäller även övriga dörrar, dvs säkerställ att dessa har en öppning för att luftflöde och ventilation ska kunna fungera när dörrar hålls stängda.
Frånluft
Frånluftsventiler finns i kök och badrum och inga fläktar får kopplas in i dessa då de kommer att störa ventilationen.
Enligt lag måste en OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll) göras på bostäder. Vid en OVK-besiktning kontrolleras att ventilationssystemet i en byggnad fungerar som det ska. Detta genomfördes senast år 2021 i Brf Rosenvång.
Övrigt
Undvik att trycka/placera möbler helt mot ytterväggar och kontrollera regelbundet bakom dina möbler.
Har du frågor är du välkommen att kontakta styrelsen