Ordningsregler

Allmänt

Visa hänsyn till dina grannar på alla tider av dygnet. Smäll inte med dörrar. Dämpa ljudnivån på din musikanläggning och tv efter klockan 22.00. Undvik att bada och tappa vatten i badkaret sent på kvällen.

Borra och spika med måtta. När det gäller störande arbeten med hög ljudnivå, som t.ex. renoveringsarbeten, så får dessa utföras måndag - fredag mellan 08.00 - 20.00 och mellan 10.00 - 17.00 på lördagar. Inga arbeten av denna typ på söndagar och helgdagar. Detsamma gäller för trettondagsafton, påskafton, pingstafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Om du skall renovera din lägenhet, eller skall ha fest som kan bli "lite högljudd", är grannarna säkert tacksamma, om du på anslagstavlan i trappan meddelar dem i förväg.

Andrahandsupplåtelse

Med andrahandsupplåtelse menas att hyra ut sin bostad utan att själv bo kvar. För att göra så fordras det tillstånd av styrelsen. Ansökan om att upplåta sin lägenhet i andra hand skall vara skriftlig och skickas till styrelsen minst 2 månader innan andrahandsupplåtelsen är tänkt att starta. Ansökan skall innehålla skäl för andrahandsupplåtelsen, den period andrahandsupplåtelsen avser samt namn och personnummer på hyresgästen.

Skäl för andrahandsupplåtelse kan vara tillfälligt arbete på annan ort, tillfällig utlandstjänstgöring eller att under ett antal månader provbo i samboförhållande. Du kan kontakta fastighetskontoret för kompletterande information.

Styrelsen beviljar andrahandsupplåtelse för en period om sex månader i taget. Ny ansökan skall alltid ske vid önskan om förlängning. Parkeringsplats/garageplats får inte utlånas/uthyras. Eventuell tagg till garaget spärras under uthyrningstiden. Hyra för parkeringsplats/garageplats skall ändå betalas under tiden för lägenhetens uthyrning.

Representanter för styrelsen skall träffa hyresgästen i samband med inflyttningen för att säkra att vederbörande känner till Brf. Roxens ordningsregler, vårt sopsorteringssystem, tvättstugesystemet mm. Hyresgästen skall legitimera sig.

Brf. Roxen tar ut en administrationsavgift om 10% av prisbasbeloppet per år för ett års andrahandsupplåtelse. Bostadsrättshavaren skall vara medveten om, att han har det fulla ansvaret för lägenheten även under uthyrningstiden.

Balkonger

För inglasning av balkonger krävs alltid bygglov. Varje medlem som önskar glasa in sin balkong skall själv ansöka om bygglov hos kommunen och bekosta detta. Det krävs även styrelsens medgivande. Det är viktigt att inglasningen får ett utseende som stämmer överens med befintliga balkonginglasningar. Grillning på balkonger är ej tillåtet, varken med gas eller el på grund av brandfara och os, som kan störa grannarna. Undvik rökning på balkongen som kan störa grannen. Skjut inte iväg raketer eller kasta cigarettfimpar från balkongen. Ingenting får hängas på utsidan av balkongen. Det är inte tillåtet att ändra fasadutseendet genom att isolera balkongen eller att måla husväggen. Eventuella elinstallationer får endast utföras av behörig elektriker. Vädring av sängkläder, mattor etc får inte ske på ett sådant sätt, att plaggen är synliga utifrån. Balkongen får ej användas som piskplats av mattor och sängkläder eller annat. Skakning av mattor och sängkläder över balkongräcket eller genom fönster får självklart inte förekomma. Om radio eller tv används på balkongen, tänk då på ljudnivån och på att hålla ljudet inom den egna balkongen. När du köper markiser eller liknande till balkongen, tänk då på att köpa i de färger som stadsbyggnadskontoret bestämt och föreningen godkänt. Det är medlemmens ansvar att kontrollera om bygglov behövs.

Bilkörning på bostadsrättsföreningens område

Ingen bilkörning på gångbanorna då detta kan medföra stora underhållskostnader för föreningen. Ingen cykling och mopedkörning på föreningens gångbanor och gräsmattor. Följ regler och anvisningar vad gäller bilparkering. Blockera aldrig brand och räddningsvägar.

Brandskydd

I trapphusen får inte lämnas någonting överhuvudtaget, inga rullatorer, barnvagnar eller annat. Även små saker kan minska framkomligheten för ambulanspersonal och brandkår i ett nödläge. Inga dörrmattor får finnas framför ytterdörren. Om det brinner utanför din lägenhet i trappan eller hos en granne:

Stäng din dörr från insidan och ring 112. Gå aldrig ut i en rökfylld trappa och använd inte hissen om det brinner.

Cyklar och moped

Cyklar parkeras i de cykelställ som finns vid varje hus eller i cykelrummen. Cykelrummen är avsedda för cyklar som används regelbundet. Det skall inte vara en förvaringsplats för oanvändbara fordon. Om du har en cykel, som du troligen inte kommer att använda igen, är det bra om du tar bort den, så det kan bli bättre plats till regelbundet använda cyklar. För hus 5 och 7 är det viktigt att i möjligaste mån använda det cykelrum som hör till din trappa. För mopeder söker man uppställningsplats i garaget. Kontakta fastighetskontoret. Skrotcyklar får inte placeras i cykelställ, cykelrum eller annanstans på föreningens område. Det är inte tillåtet att fastlåsa cyklar på andra ställen än i cykelställ.

Elinstallationer

All installation av fasta ledningar, rör, dosor och uttag får endast utföras av behörig elektriker. Bostadsrättshavaren ansvarar för undercentral/säkringsskåp, samtliga synliga elledningar i lägenheten, samt brytare och eluttag.

Grillning

Det är förbjudet att grilla på balkongerna. Det gäller både gasol och el-grill. Vi har grillplats i trädgården med två grillar, bord och bänkar. Det får inte grillas på annan plats i trädgården. Grillplatsen är endast för medlemmar i föreningen och dess gäster. Har du använt grillarna skall du göra rent efter dig, både på grillen och på bord och bänkar.

Hundar och katter

Hundar och katter får inte rastas inom Roxens område och således inte heller i trädgården. Efter rastning utanför området ska de vara kopplade inom föreningens område, i trädgården, trappor, hissar ock gemensamma utrymmen. Hundar och katter får inte vistas i tvätt, tork och mangelrummen. Katter får inte vistas på lekplatsen och inte släppas lösa inom Roxens område.

Inneboende

Det är tillåtet att ha en inneboende person i lägenheten utan styrelsens godkännande om det inte medför olägenhet för någon annan medlem i föreningen. Bostadsrättshavaren måste då själv också bo och befinna sig i lägenheten, då det i annat fall är fråga om en andrahandsupplåtelse som kräver styrelsens godkännande. För undvikande av missförstånd är det bra om fastighetskontoret får uppgifter på person, som är inneboende.

Jourtjänst

Kostnader för åtgärder i samband med jourutryckning kan komma att debiteras bostadsrättshavaren om felet inte ingår i Roxens underhållsansvar. Låsjour på egen dörr betalas alltid av bostadsrättshavaren.

Matning av djur

Mata inte fåglarna eller andra djur i trädgården eller på balkongen. Maten som läggs ut drar inte bara till sig fåglar, utan även råttor och andra skadedjur.

Miljöhuset

Som medlem skall du källsortera. I miljöhuset finns ett stort antal kärl för tidningar, plast, kartong och wellpapp, metallförpackningar, elektronik, färgat och ofärgat glas samt matavfall. Här lämnas även glödlampor, lågenergilampor och batterier. Restavfall kastas i väl försluten påse genom luckan på väggen i miljöhuset, där en container bakom tar hand om det komprimerade avfallet. Kvicksilverlampor, färgburkar och annat kemiskt skall lämnas på någon av Malmös återvinningsstationer. Vid lägenhetsrenovering/ombyggnad av lägenhet är du själv ansvarig för att dina hantverkare forslar bort byggavfall. Detta får alltså inte lämnas i miljöhuset. Stora kartonger och frigolit från nyinköp får inte heller lämnas i miljöhuset, som är avsett för hushållssopor och inget annat. Undvik att kasta glas i miljöhuset sent på kvällen eller tidigt på lördagar, söndagar och helgdagar. Glaskrossning skapar mycket oväsen för miljöhusets grannar. Miljöhuset är för hushållssopor. Ingen plast i matkärlen. Ta bort plåtlock och kapsyler från glas och burkar och kasta på rätt ställe. I batteriholken skall endast kastas batterier, inte de el-prylar batterierna sitter i. Går det inte att ta ut batterierna, är det elektronikavfall. Det är inte tillåtet att göra miljöhuset tillgängligt för utomstående. Sopor eller annat avfall får under inga omständigheter ställas i trappuppgångar eller någon annanstans på Roxens område. Kasserad tv, kylskåp, frys, spis, m.m. skall du själv ombesörja borttransporten av. Tänk på när du köper nytt, att be affären ta med det gamla vid leverans.Medlemmen kan få stå för kostnaden för borttransport av saker som lämnats i miljöhuset och inte hör hemma där.

Parabolantenn

Parabolantenn får inte monteras på balkongväggarna eller fasaden. Om du skall ha en parabol på balkongen skall den monteras på löst stående stativ och placeras innanför balkongräcket.

Parkeringsplatser/Garage

Max en p-plats för bil får hyras per hushåll och den får inte hyras ut i andra hand. P-platsen ska hållas ren från skräp och oljespill. Endast ett motorfordon får finnas på platsen och släp får inte parkeras på platsen. På p-plats i garage får finnas en uppsättning av däck, takräcke och en hink/låda med biltillbehör. Fordon får ej tvättas i garagen och motorolja får inte tömmas i brunnarna.

Renovering av lägenheten

Enligt stadgarna kräver varje renovering som medför väsentliga ändringar i lägenheten, som t ex ändringar som berör bärande konstruktioner, ventilation, vatten, avlopp och el, godkännande från styrelsen. Blanketten ”Begäran om tillstånd för ändring i lägenhet” ska ifyllas och lämnas till vicevärden i god tid före renoveringsstart. Allt arbete skall utföras fackmannamässigt. Diskmaskin ska installeras av behörig installatör. Tvättmaskin ska endast installeras av behörig elektriker och VVS-installatör, och får endast användas mellan 08.00 - 20.00. Allt våtrumsarbete skall utföras av våtrumscertifierade hantverkare. Vid utbyte av gammal golvbrunn till ny ersätter Brf Roxen denna med högst 1600 kr. Kopia på intyg om utfört arbete och använt material efter slutfört arbete lämnas i så fall till vicevärden. Det är bostadsrättsinnehavarens skyldighet att skydda trapphus och hiss så att skador inte uppstår. Vidare är det din skyldighet att städa i trapphus och hiss varje dag om behov pga renoveringen föreligger. Enkelt hisskydd finns i mangelrummet i varje hus, och kan användas vid annat än persontransporter. Köksfläkt får inte anslutas till byggnadens ventilationssystem. Endast kolfilterfläkt är tillåten. Läs även dokumenten: "Vägledning för underhållsansvar" och Brf. Roxens stadgar § 34 § 36.

Eventuellt bygglov sökes och betalas av bostadsrättshavaren. Alla byggnadsarbeten medför störande ljud. Arbetet i lägenheten skall hållas inom de tider som anges i ordningsreglerna. Informera gärna dina grannar på anslagstavlan i trappen om vad du skall göra, när du börjar och när arbetet förväntas avslutat.När byggnationen är slutförd ska styrelsen ges möjlighet att göra tillsyn. Vid byte av lägenhetens ytterdörr skall den nya dörren uppfylla de normer som gäller för brandklassning och ljuddämpning, samt ha en färg som överensstämmer med övriga lägenhetsdörrar i trapphuset. Lägenhetsdörren ska även ha ett brevinkast. Brevlådor får ej monteras på dörren eller föreningens väggar. Lägenhetsdörr bekostas av bostadsrättsinnehavaren. Observera att när det handlar om åtgärder som behöver styrelsens tillstånd, kan föreningen ställa krav på att den som ansöker också lämnar in ett byggnadstekniskt underlag, som gör att frågan går att bedöma. Om styrelsen har sakligt motiverade skäl för att känna oro över förändringens konsekvenser. bör styrelsen kunna kräva, att medlemmen uppvisar ett intyg som är utfärdat av fackman. Det skall visa, att de tänkta förändringarna kan genomföras utan risk för skador på fastigheten eller att andra medlemmar påverkas negativt av ombyggnationen. Det är den tillståndssökande medlemmen, som har utredningsbördan, om styrelsen har skäl att vara orolig. Alla kostnader i samband med utredningen betalas av medlemmen.

Rökning

Tänk på att många människor mår dåligt av tobaksrök. Rökning är förbjuden i alla våra gemensamma utrymmen. Vädra ej ut tobaksrök i trappan, och undvik att röka på balkongen. Du får ej heller kasta fimpar på vårt område. Det finns askkoppar vid varje entré.

Spisfläkt

Det är förbjudet att ansluta spisfläkt till fastighetens ventilationskanaler. Endast kolfilterfläkt och spiskåpa är godkänd.

Tillträde till lägenheten

I bostadsrättsföreningens stadgar § 39 finns bestämmelse om, att företrädare för bostadsrättsföreningen har rätt att få komma in i din lägenhet när det behövs för tillsyn, eller för att utföra arbete som bostadsrättsföreningen svarar för. Om du inte lämnar föreningen tillträde, har föreningen rätt att begära handräckning hos Kronofogdemyndigheten. Du debiteras alla kostnader som kan vara förknippade härmed.

Trapphus

Dörrmattor i trappan framför dörr får inte finnas. Rollatorer, barnvagnar, cyklar och dylikt får enligt gällande brandskyddsbestämmelser under inga omständigheter stå i trappan. Trapporna är utrymningsvägar. Är det mörkt och/eller rökigt i trappan är alla objekt ett hinder för framkomligheten och kan äventyra utrymningssäkerheten.

Trädgård och utemiljö

Hjälp till att hålla vår utemiljö välskött. Det är inte tillåtet att plocka blommor i rabatterna eller bryta kvistar från buskarna. Det är självklart inte heller tillåtet att trampa runt i växterna. Utnyttja trädgård, möbler och grillar, men håll rent omkring dig och städa efter dig. Det går bra att tillfälligt flytta på möblerna, men ställ tillbaka dem igen.

Tvättstugor

Bokning av tvättid på bokningstavlorna skall ske med låskolv tillhörande stor eller liten tvättstuga, och får inte blandas. Det är inte tillåtet att boka båda tvättstugorna samtidigt. Låskolven skall sitta kvar på tavlan eller i dörrarna till tvätt och torkning är helt avslutad. Låskolven får endast sitta i dörren när ingen annan har rätt till tillträde till tvättstugan. Mangelrummet skall inte bokas. Om du av någon anledning inte kan nyttja din bokade tvättid skal låskolven fortast möjligt avlägsnas från bokningstavlan. På tavlan finns utrymme för parkering av låskolv. Följ anvisningarna om utrustningens användande som finns uppsatta i tvättstugorna. Skall bygel-bh tvättas i maskin, måste tvättpåse användas. Kontakta vicevärden eller trappombudet vid frågor eller för visning av maskinerna. Lämna lokalerna och maskinerna i fräscht skick. Rensa torktumlaren och torkskåpet från ludd. I torkskåpet blir det ludd även i taket. Torka av maskinerna. Torka bort eventuellt kvarvarande sköljmedel och tvättmedel från maskinernas respektive fack. Lämna luckorna till tvättmaskinerna öppna och lock över tvättmedelsfacken i öppetstående läge. Soppåsen i tvättrummen är enbart avsedd för ludd! Ta med dig tomma förpackningar och källsortera i miljörummet. Avsluta ditt besök i tvättstuga och torkrum med att sopa av golvet och våttorka och försäkra dig om att inget är kvarglömt. Har ni öppnat fönstret så stäng det efter avslutad tvättid.

Vattenblandare och vattenlås

Bostadsrättshavaren ansvarar för armaturer till vatten, blandare, duschmunstycke m.m. inklusive packning, avstängningsventiler och anslutningskopplingar på vattenledning. Se stadgarnas § 31. Om du byter armaturer för vatten måste du kontakta vicevärden för anvisning om avstängning av vattnet. Bostadsrättshavaren ansvarar för vattenlåsen och när de skall bytas skall det ske på ett vedertaget fackmannamässigt sätt.Bostadsrättshavare som förorsakat skada genom att använda felaktigt material eller som gjort felaktiga installationer kan bli ersättningsskyldig till bostadsrättsföreningen.

Ventilation

Våra hus har mekanisk frånluftsventilation. Det är inte tillåtet att täcka för ventilationsdonen eller koppla fläktar till dem. Tänk på att frånluftsventilationen skapar ett undertryck i lägenheten, varför det är viktigt, att du ser till att tillföra friskluft utifrån. När du lagar mat ska du stänga vädringsluckan bredvid fönstret i köket och i stället öppna en lucka, som ligger så långt från köket som möjligt. Matoset sugs då in i ventilerna och inte ut i trappan. Glöm inte att alltid stänga termostatventilerna under tid som vädring pågår. På så sätt kan vi hålla våra värmekostnader nere. Enligt lag genomförs på Brf. Roxen återkommande OVK (Obligatorisk ventilationskontroll) av certifierad ventilationsfirma. Vid kontrollen ställs frånluftsventilationsdonet i precis rätt läge för att säkra rätt ventilation enligt gällande normer. Det är därför inte tillåtet, att ändra läget på frånluftsventilationsdonet.