Styrelsen företräder bostadsrättsföreningens medlemmar och arbetar därför för medlemmarnas och föreningens bästa.
Föreningsstämman tillsätter styrelsen. Vanligtvis väljs styrelsemedlemmar "omlott" så att hälften av styrelseledamöterna står i tur för omval varje år. Föreningsstämman kan också avsätta den styrelsemedlem de valt, även om denna inte står för tur till omval. Det vanliga är dock att en styrelsemedlem avgår genom att inte ställa upp för omval. Styrelsemedlem kan alltid avgå från styrelsen när han eller hon själv begär det. En styrelsemedlem som avgått bör bevaka att hon eller han blir avregistrerad hos bolagsverket.
Ansvarsområden
Styrelsen har ansvar för den löpande förvaltningen av fastigheten och verksamheten. I mindre föreningar är det inte ovanligt att styrelsen också sköter allt själv. Naturligtvis är det en fråga om tid och kunskap. Det finns exempel på föreningar som har eldsjälar som kan allt och sköter alla rutiner. Men det är också viktigt att styrelsen bygger upp ett system som fungerar även om nuvarande styrelsen avgår från sina uppdrag.
Enligt stadgarnas § 21 består styrelsen i Brf. Roxen av lägst tre och högst elva styrelseledamöter med högst fyra suppleanter. Av dessa utses en styrelseledamot och högst en suppleant för denna av styrelsen för HSB.
En styrelseledamot eller suppleant måste normalt vara medlem i bostadsrättsföreningen. Make/maka eller sambo till en medlem i bostadsrättsföreningen och en person som är medlem i HSB Malmö kan också vara styrelseledamot eller suppleant.
Även om föreningsstämman formellt sett har den största makten i bostadsrättsföreningen, är det den av föreningsstämman valda styrelsen som fattar de flesta besluten i bostadsrättsföreningen.
De som sitter i styrelsen måste ha goda kunskaper om de arbetsuppgifter som åligger dem. Styrelsen har ansvaret för den löpande förvaltningen mellan de ordinarie föreningsstämmorna.
Styrelsens arbetsuppgifter regleras bland annat av bestämmelserna i bostadsrättsföreningens stadgar, bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar. Där finns allmänna anvisningar, men ingen egentlig vägledning för det vardagliga praktiska arbetet. Detta kan se olika ut beroende på exempelvis bostadsrättsföreningens ålder och storlek.
I princip kan styrelsens ansvar sammanfattas i följande punkter:
· § Styrelsen skall förvalta bostadsrättsföreningens fastigheter och övriga tillgångar och se till, att de är väl underhållna och hålls i gott skick.
· § Styrelsen skall se till att det finns en tillfredsställande organisation i bostadsrättsföreningen.
· § Styrelsen skall se till att redovisningen fullgörs enligt lag och att kapitalförvaltningen är ordnad på betryggande och ändamålsenligt sätt.
· § Styrelsen ansvarar för att bostadsrättsföreningens medlemmar får aktuell information om vad som händer i bostadsrättsföreningen och om kommande större underhållsåtgärder.